Bencinska črpalka Foto: BoBo
Bencinska črpalka Foto: BoBo

Za liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina bo ob nespremenjeni trošarini (0,49693 evra na liter) ter ob povišani okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z ogljikovim dioksidom s torkom treba odšteti 1,475 evra. V prejšnjem 14-dnevnem obdobju je cena znašala 1,486 evra na liter.

Za liter dizla bo ob znižani trošarini (zdaj 0,45878, prej 0,47967 evra na liter) in zvišani okoljski dajatvi za emisije ogljikovega dioksida treba plačati 1,519 evra. Cena je torej nespremenjena.

Liter kurilnega olja bo stal 1,125 evra, toliko kot doslej. Trošarina se je znižala z 0,21419 na 0,19522 evra na liter. Tudi tu se je zvišala trošarina za emisije ogljikovega dioksida.

Nove cene začnejo veljati s torkom in veljajo na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa.

"Zaradi povečanega prometa vlada že celotno turistično sezono vodi politiko trošarin in prispevkov, s katero primarno omogoča stabilne, konstantne in predvidljive cene naftnih derivatov," so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Marže trgovcev so zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, izveste tukaj.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.