Janez Janša se je sešel s predsednikom GZS-ja Stojanom Binderjem. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša se je sešel s predsednikom GZS-ja Stojanom Binderjem. Foto: MMC RTV SLO
Stojan Binder
Binder trdi, da Slovenija trenutno nima pogojev, da bi zagnala notranjo porabo. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Stojan Binder in predsednik SDS-a Janez Janša sta po skupnem sestanku vodstva GZS-ja in SDS-a podala izjavo za medije.

Binder je uvodoma poudaril, da so v zadnjem mesecu povabili številne ministre in predstavnike opozicije na sestanke, na katerih so govorili o razmerah v gospodarstvu ter o rešitvah za ustvarjanje optimalnejših pogojev.

Binder: Ključno je povečanje izvoza
Pojasnil je, da z zdajšnjim stanjem gospodarstva niso zadovoljni, vladne ukrepe pa označujejo kot neprimerne oz. da njihovi učinki niso zadovoljivi. "Sodimo, da bi bilo treba nemudoma sprovesti ukrepe, ki bi vlili optimizem v slovensko gospodarstvo in v delavstvo, ter pri tem seveda dosegati take rezultate, ki bodo šli v doseganje nacionalnega interesa, to pa sta visok standard prebivalcev Slovenije in pa visok družbeni standard," je pojasnil in ob tem še zatrdil, da je trenutno psihoza v Sloveniji obupna.

Po njegovih besedah se jim na GZS-ju zdi ključnega pomena bistvena povečanje izvoza, saj trenutno Slovenija naj ne bi imela virov in pripravljenosti za kratkoročno povečanje notranje porabe, ki pa bi kljub vsemu bila nujna. "Slovenija ima to srečo, da leži v Evropi in da nas obkrožajo države, ki so že presegle razvojno krizo, in da je mnogo slovenskih podjetij, ki so se navezala na ta gospodarstva in nimajo več krize," meni Binder.

SDS in GZS s podobnimi pogledi na reševanje težav gospodarstva
Pojasnil je, da je ena izmed najresnejših težav Slovenije tudi likvidnost. Na GZS-ju sodijo, da sveženj zakonov, ki je bil pred kratkim v obravnavi v DZ-ju, ni tista stvar, ki bi razrešila to problematiko, saj naj bi v Sloveniji primanjkovalo denarja na trgu "in noben zakon ne more tega problema razrešiti".

Zatrdil je še, da vlad ne delijo na leve in desne, temveč na uspešne in neuspešne, zdajšnja vlada pa po njegovih besedah ne proizvaja politike, katere rezultati bi bili učinkoviti pri izboljšanju gospodarskega stanja. Pravi, da imata GZS in SDS podobne poglede na to, kako pripeljati gospodarstvo iz krize.

Janša: Podjetja zaradi neplačil zapirajo vrata
Janša je zatrdil, da bo SDS v prihodnjih tednih vladi predal nov sveženj protikriznih predlogov, pri tem pa upa, da bo njihovo sprejetje odvisno od kakovosti, ne pa od tega, kdo jih predlaga. "Gre za predloge, katerih cilj je odpraviti blokade v bančnem sistemu in s katerimi bi pospešeno realizirali projekte iz resolucije o nacionalnih razvojnih projektih, zato da se na neki način zagotovi tudi delo za gradbeni sektor in za vse tisto, kar je nanj vezano," je izpostavil. Zatrdil je še, da je SDS do zdaj podprl prav vse protikrizne ukrepe vlade, čeprav je v opoziciji.

"SDS v tem času najbolj skrbijo informacije, ki prihajajo iz različnih podjetij, predvsem iz malega in srednjega gospodarstva, kjer izgubljajo delovna mesta ljudje, ki so dobri delavci, ki imajo veliko znanja, v podjetjih, ki imajo dobre programe, vendar zapirajo svoja vrata oz. odpuščajo ljudi zaradi tega, ker niso dobili plačanega dela ali storitev. Nekateri tudi dve leti ne. Tukaj je še posebej problematičen gradbeni sektor. In drugič zato, ker nimajo ustreznega finančnega servisa zaradi blokad v slovenskem bančnem sistemu," meni Janša.

Povedal je še, da v SDS-u absolutno podpirajo predloge GZS-ja v povezavi z okrepitvijo delovanja izvoznega gospodarstva, ki naj bi bilo v tem trenutku osnovni motor, ki nam še omogoča, "da vsake toliko dvigne glavo nad vodo in zajame sapo". Poudaril je pa, da samo s tem segmentom gospodarstva Slovenija ne bo nikoli prišla na pot, ki jo je hodila ves čas od osamosvojitve naprej in na kateri naj bi dohitevala povprečje razvitosti v EU-ju.