Po besedah predsednika uprave Blaža Pesjaka bo bilanca Merkurja po prisilni poravnavi vzdržna. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah predsednika uprave Blaža Pesjaka bo bilanca Merkurja po prisilni poravnavi vzdržna. Foto: MMC RTV SLO

Menimo, da smo pripravili predlog, ki je enako slab za vse, kar pomeni, da bo po tem načrtu vsak nekaj izgubil, zato da bo Merkur ponovno začel svoj poslovni proces.

Blaž Pesjak, predsednk uprave Merkurja
Merkur
Merkurjeve police naj bi bile kmalu spet polne.
Merkur v prestrukturiranje

Načrt prestrukturiranja predvideva po 50 milijonov evrov konverzije terjatev v kapital in podrejenega dolga, 40-odstotni diskont, 40 milijonov evrov sindiciranega posojila in reprogramiranje posojil.

Pogajanja glede zneskov posameznih instrumentov in vključenosti upnikov vanje sicer še vedno potekajo. Nekaj nedorečenih podrobnosti je še glede dokapitalizacije, podrejenega dolga in posojila. "Zato apeliram na vse, ki so vključeni v ta proces, da naredijo vse, da se te razlike zaprejo in lahko začnemo načrt v celoti izvajati," je poudaril predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak in dodal, da je načrt z vsemi najpomembnejšimi "igralci" že usklajen in bo prisilna poravnava tudi izglasovana.

Dobava in prodaja blaga na ustrezni ravni
Po njegovih besedah bo bilanca Merkurja po prisilni poravnavi vzdržna. "Imel bo znižan in reprogramiran dolg ter svež kapital, ki bo zadostoval, da se zagotovita tudi dobava in prodaja blaga na ustrezni ravni," so prepričani v vodstvu Merkurja, ki verjamejo, da bo Merkur znova uspešno podjetje že v bližnji prihodnosti.

Dokapitalizacijo v višini 50 milijonov evrov bodo opravili navadni upniki s konverzijo svojih terjatev v kapital. Poleg bank lahko k temu pristopijo tudi dobavitelji, preostali pa bodo poplačani v višini 60 odstotkov v petih letih, 40 odstotkov pa bo odpisa.

Vrednost Merkurja še vedno predmet pogajanj
Upniki, ki bodo konvertirali svoje terjatve v kapital, in lastniki podjetja se sicer še vedno pogajajo glede vrednosti družbe, a so po besedah Pesjaka vsak dan bližje dogovoru. Ta naj bi bil predviden, ko bo po izvedeni dokapitalizaciji razmerje tako, da bodo polovico lastništva obdržali trenutni lastniki, polovico pa bodo prevzeli novi lastniki.

Eden izmed ukrepov prisilne poravnave bo tudi podrejeni dolg v višini 50 milijonov evrov, h kateremu bodo pristopili zavarovani upniki oz. finančne institucije. Posojila se bodo reprogramirala do leta 2015. Šele potem bo Merkur znova začel odplačevati glavnico, do takrat pa bodo tudi obrestne mere za posojila nižje.

Za napolnitev skladišč 40 milijonov evrov novega posojila Nov zagon bo trgovcu, ki ima zdaj razmeroma prazna skladišča, omogočil nov likvidnostni kredit za obratna sredstva v vrednosti 40 milijonov evrov. Za zdaj ga je podprlo osem izmed 15 bank, v Merkurju pa računajo, da bodo sredstva dobili najpozneje do 15. novembra.

Načrt finančne reorganizacije predvideva tudi odprodajo nepotrebnega premoženja in uporabo pridobljenih sredstev s tega naslova za poplačilo dolgov. Tu gre za zemljišča, ki so v Merkurjevi lasti, in delnice bank (zlasti za 13-odstotni delež v Gorenjski banki, ki mora biti prodan do prve polovice leta 2012).

Predsednik nadzornega sveta Matevž Slapničar je dejal, da največji del prestrukturiranja nosijo banke, ki predstavljajo tudi večji delež v konverziji terjatev. Kooperativni so bili sicer po njegovih besedah tudi preostali upniki.

Nadzorniki načrtu enkrat že prikimali
Z delovno različico načrta se je v torek že seznanil nadzorni svet, ki je tako ključne elemente že potrdil in dal soglasje. Ta konec tedna oz. v začetku naslednjega se bodo znova sestali, saj bo takrat načrt dokončno izoblikovan. "V prihodnjih dneh bo treba vložiti še precej truda, ampak smo že tako daleč, da sem prepričan, da bomo zadeve uspešno speljali do konca," je dejal Slapničar.

Po vložitvi Merkurjevega načrta še predlog prisilne poravnave Mersteela
Potem ko bo Merkur v torek kranjskemu okrožnemu sodišču predložil načrt finančnega prestrukturiranja, se mora sodišče v osmih dneh do njega opredeliti. Dva dni za predložitvijo načrta bo svoj predlog prisilne poravnave v predvidoma podobnih okvirih vložil tudi Mersteel.

V prihodnjih letih 1.080 delavcev manj
Načrt prestrukturiranja skupaj s sanacijskim programom podpirajo tudi zaposleni v Merkurjevi skupini. "V tej zgodbi bomo izgubili vsi in tudi precej zaposlenih bo izgubilo svoja delovna mesta," je dejala predsednica sindikata Mateja Tavčar, ki je prepričana, da bodo načrti uprave zagotovili ponovno rast Merkurja, v katerem bi v prihodnje tudi veliko presežnih delavcev lahko znova dobilo možnost zaposlitve.

Za zdaj imajo v sindikatu še vedno podatek, da se bo v prihodnjih letih število delovnih mest v skupini Merkur zmanjšalo za 1.080. V to je že vštetih 100 presežnih delavcev Mersteela in 220 zaposlenih v Merkurju, ki se bodo letos predčasno upokojili.

Menimo, da smo pripravili predlog, ki je enako slab za vse, kar pomeni, da bo po tem načrtu vsak nekaj izgubil, zato da bo Merkur ponovno začel svoj poslovni proces.

Blaž Pesjak, predsednk uprave Merkurja
Merkur v prestrukturiranje