V dogovor bomo verjeli, ko bomo prejeli plačo, pravijo delavci. Foto: MMC RTV SLO
V dogovor bomo verjeli, ko bomo prejeli plačo, pravijo delavci. Foto: MMC RTV SLO
V Gorenju le dogovor o dvigu plač

Kot pravi, je zanj pomembno, da imajo v podjetju socialni mir, vendar pa je bilo dogovor, po katerem minimalna plača od 1. septembra letos znaša 540 evrov neto, kar je za 25 odstotkov več od 432 evrov minimalne plače v Sloveniji, težko skleniti. Uprava Gorenja se je morala namreč spopasti s tem, kako najti ravnovesje med socialo in realnim finančnim položajem podjetja.

Poudaril je tudi, da so že v četrtek zvečer začeli nagovarjati delavce na zborih zaposlenih z namenom pojasnitve vsebine sklenjenega sporazuma. Tako bo uprava Gorenja v dveh dneh nagovorila okoli 5.000 delavcev.

Kot je zatrdil Bobinac, v Gorenju, če se najnižji plači prišteje še draginjski dodatek, ne bo nižje plače od 600 evrov neto. Pojasnil je tudi, da so skozi socialno partnerstvo ohranili 1.500 delovnih mest, na čakanju je trenutno še 320 delavcev. Minimalno plačo pa prejema 550 zaposlenih.

Prodaja Gorenja je letos na trgih Vzhodne Evrope upadla za 30 odstotkov, na trgih zahodne Evrope pa za osem odstotkov. V 16 državah je družbi že uspelo povečati tržne deleže, zaloge pa je zmanjšala za 40 odstotkov. Letos naj bi imela skupina Gorenje, ki bo do konca leta proizvodnjo povečala za 30 odstotkov, skoraj 25 milijonov evrov prostega denarnega toka, v enakem obsegu se bo družba tudi razdolžila.

Predlagane tudi nižje plače za upravo
Bobinac, ki verjame, da nemirov v podjetju ne bo več, je tudi zatrdil, da bo na novembrski seji nadzornega sveta predlagal, da se upravi Gorenja plače zmanjšajo še za 30 odstotkov. Odgovora na vprašanje, koliko denarja bo moralo Gorenje zagotoviti za izplačilo višjih plač, pa prvi mož družbe danes ni želel razkriti.

O domnevno previsokih prejemkih uprave je Bobinac odgovoril, da so plače uprave korektne in niso pretirane. Pri tem je postregel s podatkom, da v skupini Gorenje mesečno za plače namenijo 8,5 milijona evrov, medtem ko je neto strošek uprave 45.000 evrov.

Vodja pogajalske skupine Žan Zeba je še dejal, da se bodo januarja z upravo Gorenja pogajali o novi plačni politiki za leto 2010. Dodal je tudi, da so delavci glede četrtkovega dogovora nekoliko skeptični oziroma bodo vanj verjeli, ko bodo prejeli naslednjo plačo.

V Gorenju le dogovor o dvigu plač