V Zavarovalnici Triglav naj bi si prizadevali za izpeljavo prevzema Abanke. Foto: MMC RTV SLO
V Zavarovalnici Triglav naj bi si prizadevali za izpeljavo prevzema Abanke. Foto: MMC RTV SLO

Agencija je v svojem pozivu ugotovila, da naj bi po uveljavitvi zakona o prevzemih junija 2006 osebe, ki delujejo usklajeno - to so Zavarovalnica Triglav, Slovenska odškodninska družba, Hit, Mobitel in Luka Koper, ki so v državni lasti - v Abanki Vipa 22. marca letos povečale svoj delež glasovalnih pravic, zato bi morale v skladu s prevzemno zakonodajo objaviti prevzemno ponudbo.

Državne družbe že zdaj obvladujejo Abanko
Omenjene družbe v državni lasti so sicer že prej imele več kot 25-odstotni delež v Abanki, a so ga pridobile pred spremembo prevzemne zakonodaje. 22. marca letos pa je Luka Koper pridobila dodatne delnice in s tem glasovalne pravice, zato morajo zdaj družbe objaviti prevzemno ponudbo. Druga možnost je zmanjšanje lastniškega deleža, sicer jim grozi, da bodo ostale brez glasovalnih pravic.

V Zavarovalnici Triglav naj bi se po pisanju Dnevnika trudili zaščititi svojo naložbo v Abanko in naj bi se pripravljali na njen prevzem. Preostalim delničarjem naj bi v podpis ponudili delničarski sporazum, v katerem bi se zavezali, da bodo sodelovali v konzorciju za prevzem banke, čeprav jim deleža ne bo treba povečati.

Največji delničarji Abanke

Zavarovalnica Triglav25,60 %
Sava 23,83
Gorenjska banka 9,99
Triglav vzajemni skladi7,32

Hit

6,15
BPT 4,75

Sicer pa so Sava in nekateri drugi delničarji Abanke, ki imajo skupaj več kot 50 odstotkov banke, 26. novembra podpisali pogodbo o skupni prodaji delnic. Sava je takrat napovedala, da bo k podpisu povabila tudi vse druge zainteresirane delničarje Abanke. Strokovnjaki dvomijo o uspehu prodaje.