Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones, ki vključuje delnice 30 ameriških družb, je v sredo pridobil dve tretjini odstotka. Za rast ima veliko zaslug Barack Obama, ki je izrazil upanje, da bi utegnila Bela hiša že v kakšnem tednu doseči dogovor s kongresom in se izogniti davčnemu prepadu, ki grozi, da bo naslednje leto ZDA pahnil v recesijo. Foto: EPA
Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones, ki vključuje delnice 30 ameriških družb, je v sredo pridobil dve tretjini odstotka. Za rast ima veliko zaslug Barack Obama, ki je izrazil upanje, da bi utegnila Bela hiša že v kakšnem tednu doseči dogovor s kongresom in se izogniti davčnemu prepadu, ki grozi, da bo naslednje leto ZDA pahnil v recesijo. Foto: EPA
Vlagatelji, ki so septembra (ko je bila cena delnice že višja od 700 dolarjev) kupovali Applove delnice, so ugriznili v kislo jabolko, saj so izgubili že petino vložka. Foto: Reuters
Delnice Telekoma je bilo možno poleti kupiti pri manj kot 60 evrih, nato pa je samo septembra tečaj poskočil za skoraj 30 odstotkov, saj je država najavila prodajo svojega deleža. Foto: BoBo

Delnice proizvajalca iPhonov in iPadov so strmoglavile za 6,4 odstotka in so pri 538 dolarjih spet več kot 20 odstotkov pod septembrskim rekordom. Razlogov za tako strm padec je več. Nekateri vlagatelji so prejeli poziv k doplačilu kritja (margin call) in posledično zaprli svojo pozicijo. Raziskovalno podjetje IDC napoveduje, da bo Apple še izgubljal tržni delež na trgu tabličnih računalnikov na račun "tablic" z Googlovim Androidom. Konec letošnjega leta naj bi imel Apple le še nekaj več kot 50-odstotni delež.

Finančne krivulje na Valu 202:

Slovenska podjetja so precej pesimistična pri napovedih poslovanja v letu 2013.



Po tržni kapitalizaciji Apple še vedno številka 1

Med razlogi za padec bi bilo lahko tudi unovčevanje dobičkov, saj se bodo v ZDA po 1. januarju 2103 verjetno zvišali davki na kapitalski dobiček. Kakor koli, Applove tržna kapitalizacija se je v enem dnevu znižala za 35 milijard dolarjev in zdaj znaša 506,85 milijarde dolarjev. Še vedno je najvišja med vsemi ameriškimi podjetji. Ker imajo Applove delnice v indeksu Nasdaq kar desetodstotno utež, se ta tehnološki indeks v sredo ni mogel izogniti negativnemu predznaku. Izgubil je 0,77 odstotka.

Banka Citigroup bo odpuščala
Vlagatelji v New Yorku sicer v četrtek niso bili pesimistično nastrojeni. Indeks Dow Jones (13.034 točk), v katerega niso vključene Applove delnice, se je povzpel za 0,64 odstotka. Visoka rast je uspela bančnim delnicam. Citigroupove so se podražile za več kot šest odstotkov, saj je banka napovedala, da bo znižala število zaposlenih za 11 tisoč. Delnice banke Bank of America so dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 52 tednih.

V območju evra oktobra padec prodaje na drobno
Tudi delnice v cikličnih sektorjih so šle navzgor, potem ko je Barack Obama nakazal, da bi se lahko z Republikanci o izognitvi davčnega prepada izognili že v kakšnem tednu, če bi se ti strinjali o zvišanju davkov za najpremožnejšo sloje. Vodilni evropski delniški indeksi so v četrtek rahlo porasli, več pa je preprečila novica, da je v območju evra prodaja na drobno nazadovala za 1,2 odstotka, kar je precej slabše od napovedanih 0,1 odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (6. december):

GORENJE

+2,47 %

4,15 EUR

LUKA KOPER

+1,41 %

7,20

KRKA

+0,32 %

47,00

PETROL

+0,21 %

214,00

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

15,20

MERCATOR

+0,00 %

120,00

TELEKOM

+0,00 %

80,00

NOVA KBM

-4,37 %

1,138


Nafta ta teden izgubila dobra dva odstotka
Danes je na evropskih trgih smer spet občutno navzgor, čeprav je bonitetna agencija S & P oceno Grčije znižala na raven selektivnega bankrota. Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je zvišal za več kot odstotek in pri 7.545 točkah dosegel letošnji vrh. Ljubljanska borza je dan začela negativno, NKBM-jeve delnice so padle za pet odstotkov. Cena nafte brent ta teden drsi navzdol. Trenutno je pri 108,90 dolarja in s tem 2,2 odstotka nižje kot ob koncu petkovega trgovanja. Tudi zlato je izgubilo sijaj, njegova cena znaša dobrih 1.690 dolarjev.

Sta Runjak in Vizjak zlorabila notranje informacije?
Indeks SBI TOP (592 točk) je v četrtek pridobil 0,12 odstotka, potem ko so se Gorenjeve delnice podražile za 2,47 odstotka, najprometnejše Krkine (306 tisoč evrov prometa) pa za tretjino odstotka. Tečaj Telekoma je ostal pri 80 evrih. Dnevnik je poročal, da sta vodja direktorata za javno premoženje na finančnem ministrstvu Matej Runjak in minister za delo Andrej Vizjak sredi leta kupila delnice Telekoma, le nekaj tednov pozneje pa je država začela pripravljati teren za prodajo deleža v družbi. Upravičeno se lahko vprašamo, ali sta zlorabila notranje informacije. Vizjak je v delnice vložil 43.750 evrov in ima po trenutnem tečaju dobrih 8.000 evrov dobička.