Delničarji Microsofta upajo, da bo podjetje z novim operacijskim sistemom in s tabličnim računalnikom Surface spet začelo cveteti in da bodo posledično tudi delnice, ki že eno desetletje bolj kot ne mirujejo, začele pridobivati. Foto: EPA
Delničarji Microsofta upajo, da bo podjetje z novim operacijskim sistemom in s tabličnim računalnikom Surface spet začelo cveteti in da bodo posledično tudi delnice, ki že eno desetletje bolj kot ne mirujejo, začele pridobivati. Foto: EPA
Apple
Postaja jabolko preveč zrelo? Analitiki se bojijo, da Apple ne bo mogel več dolgo tako povečevati svojega dobička, kar bi posledično prineslo padec delnic, ki so od začetka finančne krize z manj kot sto splezale na 700 dolarjev. Foto: Reuters
Strokovnjaki ocenjujejo, da je Samsung med 1. julijem in 30. septembrom prodal več kot 57 milijonov svojih pametnih telefonov. Korejsko podjetje je četrtletni dobiček povišalo kar za 91 odstotkov. Foto: Reuters

Med 1. julijem in 30. septembrom je Apple, ki ima v svoji bilanci že 121,3 milijarde dolarjev denarnih rezerv, prodal za 36 milijard dolarjev svojih izdelkov, kar je v skladu s pričakovanji in 2,69 odstotka več kot četrtletje prej ter 27 odstotkov več kot v lanskem tretjem četrtletju. Dobička je bilo za 8,2 milijarde dolarjev. Marže so sicer še vedno izjemno visoke, vendar se redno znižujejo. Applova bruto marža (razmerje med bruto dobičkom in prodajo) je 40-odstotna, kar je sedemletni minimum.

V zadnjem četrtletju več kot 50 milijard prihodkov
Strokovnjaki so pričakovali boljše prodajne rezultate tabličnega računalnika iPad, čeprav je bilo prodanih 14 milijonov primerkov, kar je 26 odstotkov več kot v istem lanskem četrtletju. Boljša od napovedi je bila prodaja iPhonov, ki je porasla za več kot 57 odstotkov, na 26,9 milijona prodanih iPhonov. Napovedi za zadnje četrtletje so zelo optimistične. Apple naj bi zaradi prednovoletnih obdarovanj prodajo povečal na 52 milijard dolarjev, kar bi bil rekord v ameriški zgodovini.

Applove delnice že skoraj 15 odstotkov pod rekordom
Applove delnice, ki so bile prejšnji mesec vredne že več kot 700 dolarjev, so se v četrtek že v rednem trgovanju pocenile dober odstotek in pogledale pod 610 dolarjev, po objavi poslovnih rezultatov pa so v zunajborznem trgovanju še nekoliko zdrsnile. Tudi delnice konkurenčnega Samsunga so v Koreji padle, saj naj bi imel Samsung v naslednjem letu nižjo rast dobička. V letošnjem tretjem trimesečju je imel Samsung skoraj dvakrat višji dobiček in je preračunano znašal 4,7 milijarde evrov.

Finančne krivulje na Valu 202:

Evropska avtomobilska industrija je v težavah. Zlasti italijanske in francoske družbe imajo težave. Renaultu se je prodaja avtomobilov letos znižala za 17 odstotkov.



Na prodajnih policah Windows 8
Microsoft je v New Yorku predstavil Windows 8, najnovejšo različico operacijskega sistema za osebne računalnike, ki svojo tržno pot začne v petek. Tudi v Sloveniji bo na voljo, seveda v slovenščini. Windows 8 bo v maloprodaji na voljo v dveh različicah - različici Windows 8, ki je namenjena domačim uporabnikom, in različici Windows 8 Pro za profesionalno rabo ter tehnološke navdušence. Obe prinašata nov zaslon Start, ki nudi dostop do aplikacij in vsebin z enim klikom, popolnoma nov spletni brskalnik Internet Explorer 10 in vgrajene zmožnosti računalništva v oblaku prek storitve Skydrive.

Tokio navzdol, Evropa prav tako
Ker je pri objavah četrtletnih rezultatov negativnih presenečenj več kot pozitivnih, so delniški trgi ta teden negotovi. Dow Jones (13.103 točke) je v četrtek (po dveh slabih dnevih) sicer porasel, vendar le za petino odstotka. Tokijski delniški indeks Nikkei (8.933 točk) se je danes znižal za 1,35 odstotka, saj Canon ni objavil dobrih poslovnih rezultatov, istočasno pa je znižal napovedi za tekoče četrtletje. Vodilne evropske borze so bile dopoldne približno pol odstotka pod izhodiščem.

Španija v petih letih od 8- do 25-odstotne brezposelnosti
Vrednost evra je 1,294 dolarja, nafte brent 108 dolarjev, zlato pa se komaj drži nad 1.700 dolarji. Še nekaj preostalih novic: Španija je imela v tretjem četrtletju 25,02-odstotno brezposelnost, kar je nov rekord. Pred petimi leti je bilo brez dela le osem odstotkov delovno aktivnega prebivalstva. Agencija S & P je več francoskim bankam znižala kreditno oceno, vključno z banko BNP Paribas. Indeks podjetniškega zaupanja v Italiji je z 88,3 oktobra zdrsnil na 87,6 točke, medtem ko je indeks zaupanja nemških potrošnikov dosegel petletni vrh.

Tečaji delnic na Lj. borzi (26. oktober):

MERCATOR

+2,68 %

115,00 EUR

PETROL

+1,20 %

211,50

KRKA

+0,80 %

47,98

GORENJE

+0,07 %

4,354

LUKA KOPER

-0,00 %

7,70

TELEKOM

-0,00 %

76,61

ZAV. TRIGLAV

-0,10 %

15,48

NOVA KBM

-4,89 %

1,246


Abanka prodala za sedem milijonov delnic Mercatorja

Indeks SBI TOP (588 točk) je po treh negativnih dnevih (v četrtek je zdrsnil tudi pod raven z začetka leta 2012) ob koncu tedna spet krenil navzgor in pridobil 0,84 odstotka. Z Mercatorjem je bilo za več kot sedem milijonov evrov prometa, saj je Abanka prodala del svojega deleža v Mercatorju, in sicer po ceni 115 evrov. Nova KBM je po objavi visoke izgube padla na 1,22 evra. Dodajmo, da je dal nadzorni svet Save soglasje k odprodaji gumarske dejavnosti. Pogodba z izbranim strateškim partnerjem, češko gumarsko skupino ČGS, je že podpisana.