Vlagatelji na borzi v Frankfurtu so lahko zadovoljni z minulim tednom. Indeks DAX se je prvič letos povzpel nad 7.500 točk. V petek je sicer negativno presenetilo podjetje Deutsche Telekom, saj se je odločilo, da bo v poslovnih letih 2013 in 2014 znižalo dividendo za 30 centov, s 70 na 50. Povsem drugačna praksa je na oni strani Atlantika - ameriška podjetja te dni radodarno izplačujejo dividende, saj bodo te po 1. januarju verjetno višje obdavčene. Foto: Reuters
Vlagatelji na borzi v Frankfurtu so lahko zadovoljni z minulim tednom. Indeks DAX se je prvič letos povzpel nad 7.500 točk. V petek je sicer negativno presenetilo podjetje Deutsche Telekom, saj se je odločilo, da bo v poslovnih letih 2013 in 2014 znižalo dividendo za 30 centov, s 70 na 50. Povsem drugačna praksa je na oni strani Atlantika - ameriška podjetja te dni radodarno izplačujejo dividende, saj bodo te po 1. januarju verjetno višje obdavčene. Foto: Reuters
Predstavitev iPhona 5
Ko je Apple konec avgusta dobil tožbo proti Samsungu in se je pripravljal na začetek prodaje pete generacije iPhonov, si nihče ni mislil, da bodo nekaj mesecev kasneje Applove delnice 20 odstotkov cenejše, tržna kapitalizacija pa več kot sto milijard dolarjev nižja. Na drugi strani so se v tem obdobju Samsungove delnice podražile za 16 odstotkov. Od konca septembra, ko so bile Applove delnice na rekordni vrednosti (cena je bila nad 700 dolarji, zdaj je 533 dolarjev), se je tečaj znižal za skoraj 25 odstotkov. Foto: Reuters
Cene nafte so se v petek po novici, da je ameriško gospodarstvo novembra ustvarilo neto 146 tisoč delovnih mest (to je precej nad napovedanimi 93 tisoč novimi službami) zvišale, a so dan končale pri skoraj nespremenjeni vrednosti. Cena lahke nafte znaša slabih 86 dolarjev, cena nafte brent pa 107 dolarjev. Foto: Reuters

Po podatkih ministrstva za delo je stopnja brezposelnosti novembra nazadovala s 7,9 na 7,7 odstotka, kar pa je resda predvsem posledica tega, da so številni prenehali iskati zaposlitev. Petek je bil na Wall Streetu kljub novemu padcu Applovih delnic pozitiven, še večjo rast pa je preprečila novica, da je potrošniško zaupanje (po podatkih univerze v Michiganu) decembra zdrsnilo na najnižjo raven po avgustu. Newyorški delniški indeks S & P 500 (1.418 točk) se je zvišal za tretjino odstotka, s čimer je na tedenski ravni pridobil 0,1 odstotka. Od letošnjega vrha, na katerem je bil sredi septembra (1.474 točk), je oddaljen le 3,8 odstotka.

Skoraj devetodstoten tedenski padec Appla
Napovedi za naslednje dni so negotove, čeprav božiček pogosto prinese rast delnic. Ker se bliža novo leto, utegnejo vlagatelji delnice prodajati zaradi davčnih razlogov. Po 1. januarju bodo v ZDA najverjetneje davki na kapitalske dobičke višji, zato je smiselno pravočasno unovčiti dobičke. Prav to naj bi bil eden od razlogov za 20-odstotni padec Applovih delnic v tem četrtletju (padec je bil samo v tem tednu skoraj devetodstoten), ki pa so v primerjavi z začetkom leta še vedno za 32 odstotkov v plusu. Ker je krivulja 50-dnevnega drsečega povprečja zdsnila pod 200-dnevno drseče povprečje, tehnična analiza nakazuje nadaljnje padanje teh delnic.

Dow Jones (ZDA)

13.155 točk
Nasdaq (ZDA)2.978
DAX30 (Frankfurt)7.405
FTSEurofirst 3001.131
Nikkei (Tokio)9.527
10-letne am. obvezn.donos: 1,63 %
EUR/USD1,293
USD/JPY82,43
EUR/CHF1,208
Nafta brent107,15 USD
Zlato1.703 USD
Euribor, 6-mesečni0,33 %


V Washingtonu še nobenega dogovora
Na gibanje delniških trgov bodo seveda še naprej vplivale novice iz Washingtona glede napredka pri pogajanjih o izognitivi fiskalnega prepada, ki grozi ZDA. Predsednik predstavniškega doma republikancev John Boehner je v petek obtožil Baracka Obamu, da po njegovi krivdi ni bilo v zadnjem tednu nobenega napredka. Jedro spora so višji davki za dva odstotka najpremožnejših Američanov, ki jim nasprotujejo Republikanci. Če ne bo pravi čas dogovora o nadaljevanju davčnih olajšav in ublažitvi varčevalnih ukrepov, lahko ameriško gospodarstvo spet zdrsne v recesijo.

Bo bencin v torek cenejši?
Vodilne evropske borze so v območju enoinpolletnega vrha, čeprav Evropa napovedi o gospodarski rasti popravlja navzdol, napovedi o proračunskem primanjkljaju pa navzgor. Iz vrhov centralnih bank Nemčije in Avstrije je prišlo opozorilo, da bo rast BDP-ja nižja od pričakovanj. V Nemčiji naj bi letos BDP porasel le za 0,7 odstotka, naslednje leto pa bo rast še nižja (0,4-odstotna). Guverner španske centralne banke je priznal, da bo država letos težko izpolnila cilj, ki predvideva 6,3-odstotni proračunski primanjkljaj. Cena nafte brent se je v minulem tednu znižala za skoraj štiri odstotke. V torek bi se lahko naftni derivati v Sloveniji pocenili, če veselja ne bo pokvarila vlada z višjimi trošarinami.

Petrol uspešno prodal za 30 milijonov obveznic
Na Ljubljanski borzi indeks SBI TOP že nekaj tednov niha okrog vrednosti, pri kateri je vstopil v leto 2012, to je 590 točk. V minulem tednu je pridobil 0,55 odstotka, potem ko so se delnice Mercatorja povzpele za tri odstotke in pol in pri 120 evrih dosegle najvišjo raven po avgustu. Med blue-čipi so se ta teden pocenile le delnice Petrola, ki so zdrsnile za 1,45 odstotka. Podjetje se je na obvezniškem trgu uspešno zadolžilo za dobrih 30 milijonov evrov, s čimer želi pridobiti dolžniške vire z relativno daljšo ročnostjo in razpršiti strukturo virov financiranja stran od bančnih posojil.

SOD bo priskočil na pomoč Savi Re
Iz Pozavarovalnice Sava so sporočili, da bodo 50,99-odstotni delež Zavarovalnice Maribor od Nove KBM kupili skupaj s Slovensko odškodninsko družbo. Pogodbo bodo predvidoma podpisali v torek. Predsednik uprave Nove KBM Aleš Hauc je pred dnevi povedal, da bi se banka z uspešno prodajo deleža zavarovalnice lahko izognila dokapitalizaciji s strani paradržavnih skladov. Delnice NKBM so na tedenski ravni pridobile 1,86 odstotka in so vredne 1,15 evra (65 odstotkov manj kot na začetku leta), delnice Pozavarovalnice Sava pa so v zadnjih petih dnevih pridobile 2,86 odstotka. Tečaj je 7,20 evra.