Indeksi na Wall Streetu so v sredo občutno padli. Četrtkovo trgovanje bo pod vplivom objave svežih četrtletnih rezultatov podjetja Wal-Mart. Lanski dobiček se je zvišal za skoraj osem odstotkov, na 5,6 milijarde dolarjev. To je bolje od napovedi, vendar pa je Wal-Mart opozoril, da je letošnja prodaja za zdaj nižja od pričakovanj. Foto: Reuters
Indeksi na Wall Streetu so v sredo občutno padli. Četrtkovo trgovanje bo pod vplivom objave svežih četrtletnih rezultatov podjetja Wal-Mart. Lanski dobiček se je zvišal za skoraj osem odstotkov, na 5,6 milijarde dolarjev. To je bolje od napovedi, vendar pa je Wal-Mart opozoril, da je letošnja prodaja za zdaj nižja od pričakovanj. Foto: Reuters
Nafta ta teden drsi navzdol. Cena brenta je bila ob 14. uri pod 114 dolarji, medtem ko je bilo treba za 159-litrski sod lahke nafte plačati okrog 94 dolarjev. Foto: EPA

Elitni Dow Jones (13.927 točk) se je v sredo znižal za 0,77 odstotka, širši indeks S & P 500 (1.511 točk) pa za 1,24 odstotka, kar je največ po lanskem 14. novembru. Občutne izgube so utrpele delnice energetskih podjetij, kar je tudi posledica dvoodstotne pocenitve nafte. Podrobnejše poročilo z januarske seje ameriške centralne banke (Fed) kaže, da so nekateri osrednji bankirji nenaklonjeni nadaljnjemu odkupovanju obveznic, zato obstaja utemeljen strah, da bo Fed "program QE" končal prej, kot so pričakovali analitiki.

QE - zagotovilo za rast delnic
Fedova operacija, s katero se je leta 2008 (ob tem, da je obrestno mero znižal na ničelno raven) velikopotezno lotil finančne krize, je znana pod imenom QE oziroma kvantitativno sproščanje. Z njo je Fed nenehno povečeval količino denarja v obtoku. Del tega denarja je šel v tvegane naložbe, zato so delniški trgi po letu 2008 tako cveteli. Wall Street bi najraje slišal, da bo Fed politiko kvantitativnega sproščanja nadaljeval za nedoločen čas, zato je v sredo doživel tako 'hladen tuš'.

S
labi podatki o evropskem gospodarstvu
Nervoza med ameriškimi vlagatelji je vidno porasla - indeks volatilnosti Vix, ki meri pripravljenost vlagateljev za tveganje, je poskočil za skoraj 20 odstotkov, kar se ni zgodilo od novembra 2011. Nemir se je preselil tudi na evropske borzne parkete, dodatno pa je za slabo voljo poskrbela novica o januarskem padcu indeksa nabavnih menedžerjev (PMI) v evrskem območju, ki kaže smernice v proizvodnem in storitvenem sektorju. Tudi v Nemčiji in Franciji so bili podatki slabši od napovedi.

Še eno negativno četrtletje
Prepad med največjima evropskima gospodarstvoma je, merjen z indeksom PMI, zdaj največji po začetku zbiranja podatkov leta 1998. "Okrepljeno februarsko padanje gospodarske dejavnosti je razočaranje in kaže na to, da se bo BDP območja evra v prvem četrtletju najverjetneje skrčil že četrto trimesečje zapored," je rezultate pospremil prvi ekonomist analitske hiše Markit, ki izračunava podatke, Chris Williamson. Padec bo po njegovih besedah manjši kot ob koncu leta 2012 in naj bi znašal okoli 0,2 oziroma 0,3 odstotka.

Za evro manj kot 1,32 dolarja
Frankfurtski DAX30, ki je bil v sredo pri 7.729 točkah le dober odstotek pod večletnim vrhom, se je v četrtek dopoldne spustil globoko pod 7.600 točk in bil za dva odstotka v minusu. Tudi preostale tvegane naložbe so padle. Cena zlata se je danes spustila pod 1.570 dolarjev, kar je najnižje po avgustu, baker pa je zdaj na enomesečnem dnu. Za nafto vrste brent je treba plačati manj kot 114 dolarjev. Ameriška valuta se je močno okrepila, tako da je treba za evro, ki je bil na začetku meseca že nad 1,37 dolarja, zdaj plačati 1,3175 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (21. februar):

NOVA KBM

+0,36 %

1,385 EUR

KRKA-0,55 %

52,36

GORENJE

-1,16 %

4,25
MERCATOR

-1,61 %

122,00
TELEKOM

-1,72 %

85,50

ZAV. TRIGLAV

-2,38 %

16,20

PETROL

-2,79 %

223,05

LUKA KOPER

-4,31 %

8,411


SBI TOP navzdol, donos obveznic navzgor
Indeks SBI TOP (632 točk) se je v četrtek znižal za 1,6 odstotka in izgubil skoraj vse tisto, kar je pridobil dan prej. Največ prometa, 381 tisoč evrov, je bilo s Krkinimi delnicami. Cena je nihala v ozkem pasu med 52,02 in 52,50 evra. S 157 tisoč evri prometa sledijo Telekomove delnice, ki jih je bilo mogoče dobiti tudi za 85 evrov. Vlagatelji, ki so bili na začetku leta še zelo optimistični, vedno bolj dvomijo, kdaj bo država prodala svoje deleže v ključnih podjetjih. Donos slovenske desetletne obveznice se je zvišal za deset bazičnih točk, na 5,06 odstotka.