V ponedeljek zaradi izrednih vremenskih razmer v New Yorku ni trgovanja, Newyorška borza vrednostnih papirjev, pred katero so naredili nasip iz vreč, napolnjenih s peskom,
V ponedeljek zaradi izrednih vremenskih razmer v New Yorku ni trgovanja, Newyorška borza vrednostnih papirjev, pred katero so naredili nasip iz vreč, napolnjenih s peskom, "mirovala" pa bo mirovala tudi v torek. Foto: Reuters
Medtem ko v New Yorku borzniki počivajo, so v Evropi delniški indeksi zdrsnili. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30 je teden začel negativno. Foto: Reuters

Takrat je Newyorška borza vrednostnih papirjev ostala zaprta zaradi nemogočih zimskih razmer, tokrat pa so za severovzhod ZDA napovedani močno deževje, veter in sneg. Zaradi varnosti borznih posrednikov je bolje, da ostanejo doma, borza pa bo zaprta tudi v torek. Prejšnji teden je delniški indeks Dow Jones (13.107 točk) izgubil 1,8 odstotka, kar je predvsem posledica neprepričljivih objav četrtletnih poslovnih rezultatov. Prihodki podjetij so večinoma nižji od že tako precej nizkih pričakovanj.

Finančne krivulje na Valu 202:


V Španiji še naprej narašča brezposelnost, ki je že več kot 25-odstotna in najvišja po letu 1976.


Krkine delnice izgubile odstotek in pol

Evropski delniški trgi so nov teden začeli negativno. Frankfurtski DAX30 (7.177 točk) je bil ob 15.30 za 0,40 odstotka "pod gladino". Evro je zdrsnil pod 1,29 dolarja, ameriška lahka nafta pa v pričakovanju orkana "Frankenstorm" (zaradi noči čarovnic, ki bo čez dva dni) na najnižjo vrednost v zadnjih treh mesecih, saj je vredna le dobrih 85 dolarjev. Obupno vreme bo gotovo prizadelo gospodarsko dejavnost, zato padec nafte ni presenetljiv.

Italija se je uspešno zadolžila
Italija je s prodajo šestmesečnih zakladnih menic v ponedeljek zbrala osem milijard evrov, pri tem pa je morala obljubiti najnižjo obrestno mero v zadnje pol leta. Zahtevana donosnost je znašala 1,347 odstotka, na podobni dražbi septembra pa je bila 1,503-odstotna. Na srečanju med italijanskim in španskim premierjem naj bi Mario Monti v Madridu poskušal prepričati Mariana Rajoya, naj Španija zaprosi reševalni sklad ESM za pomoč, s tem pa bi Evropska centralna banka dobila zeleno luč za odkupovanje španskih kratkoročnih obveznic.

V sredo znova o Grčiji

Finančni ministri držav evra bodo v sredo na telefonski konferenci razpravljali o Grčiji. Dokončne odločitve o naslednjem obroku posojila se sicer ne pričakujejo, saj naj bi te evroskupina sprejela šele na rednem zasedanju 12. novembra. Član ECB-ja Ewald Novotny je opozoril, da Evropska centralna banka ne bo sodelovala v odpisu dolga grškemu javnemu sektorju, saj bi to pomenilo neposredno pomoč posamezni državi, kar ni dovoljeno. Posvaril je tudi, da bo Grčijo potrebovala veliko časa, da bo stabilizirala svoje gospodarstvo.

Tečaji delnic na Lj. borzi (29. oktober):

GORENJE

+1,06 %

4,40 EUR

PETROL

+0,95 %

213,50

ZAV. TRIGLAV

+0,13 %

15,50

MERCATOR

+0,00 %

115,00

LUKA KOPER

-0,00 %

7,70

TELEKOM

-0,80 %

76,00

NOVA KBM

-1,28 %

1,23

KRKA

-1,42 %

47,30


Neverjetno nizek promet s Krko
Indeks SBI TOP (-0,28 odstotka; 587 točk) se je v ponedeljek znižal četrtič v zadnjih petih dneh, tokrat predvsem zaradi 1,42-odstotne pocenitve Krkinih delnic, ki so bile vredne med 47,02 in 47,30 evra. Še manj spodbudno je, da je bilo s Krko za vsega 44 tisoč evrov prometa, kar je najmanj v zadnjih letih. Promet s Triglavom je dosegel 948 tisoč evrov, z Mercatorjem pa 537 tisoč. Omenjeni delnic se nista opazneje premaknili. Delnice Gorenja in Petrola so dražje za okrog odstotek, Nove KBM in Telekoma pa cenejše za okoli odstotek.