Lahko kitajske težave v recesijo pahnejo Evropo in ZDA, je te dni glavno vprašanje. Borzni trgi že nekaj dni trepetajo pred tem scenarijem in se z velikimi koraki oddaljujejo od pomladanskih rekordov. Dow Jones je včeraj zanihal celo tisoč točk navzdol, frankfurtski DAX30 (9.648 točk) pa je že 22 odstotkov od zgodovinskega vrha. Foto: Reuters
Lahko kitajske težave v recesijo pahnejo Evropo in ZDA, je te dni glavno vprašanje. Borzni trgi že nekaj dni trepetajo pred tem scenarijem in se z velikimi koraki oddaljujejo od pomladanskih rekordov. Dow Jones je včeraj zanihal celo tisoč točk navzdol, frankfurtski DAX30 (9.648 točk) pa je že 22 odstotkov od zgodovinskega vrha. Foto: Reuters
Vrednost delnic kitajskega spletnega trgovca Alibaba je pri 65,80 dolarja že nižja, kot je bila v javni prodaji (68 dolarjev), kar se je prejšnji teden zgodilo tudi Twitterju. Foto: Reuters
Temni oblaki tudi nad Ljubljansko borzo: v ponedeljek so največ, šest odstotkov, izgubile Gorenjeve in Lukine delnice. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Smo spet na pragu svetovne finančne krize?


Ne guverner(-ka) ameriške centralne banke, oglasiti se je moral direktor najbolj opazovanega podjetja na svetu, ki četrtino prihodkov ustvari na Kitajskem, od koder zadnje čase prihajajo novice o dramatičnih padcih na borzah in ohlajanju gospodarstva, ki utegne prizadeti ves svet. Cook je v izjavi za CNBC zagotovil, da na Kitajskem posel cveti tudi to poletje. V zadnjih tednih se je število uporabnikov iPhonov občutno povečalo, v Applovih trgovinah pa je obisk tak, kot letos še ni bil, se je pohvalil. Applove delnice, ki so bile že trinajst odstotkov v minusu in so padle krepko pod sto dolarjev (do 92), so se vrnile na izhodišče, dan pa končale z 2,5-odstotnim minusom (103,15 USD), kar je malo v primerjavi s konkurenti.

Strah pred novo svetovno recesijo
Končna bilanca ponedeljkovega trgovanja v New Yorku je boleča. Dow Jones (15.871 točk) je padel za 588 točk oziroma za 3,57 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih letih. Na začetku trgovanja je bil celo za dobrih tisoč točk "pod gladino". Širši indeks S & P 500 (1.893 točk) se je znižal za 3,94 odstotka, s čimer je že več kot deset odstotkov oddaljen od letošnjega vrha, kar tudi uradno pomeni začetek korekcije na Wall Streetu. Dow Jonesu je to "uspelo" že v petek. Bika, simbol borznega optimizma, je pregnal kitajski zmaj, ki seje strah pred novo svetovno recesijo. V Šanghaju se je osrednji delniški indeks v ponedeljek znižal za 8,4 odstotka, pot navzdol pa se je s sedemodstotnim padcem nadaljevala tudi danes.

Tečaji delnic na Lj. borzi (24. avgust):

SAVA RE

-3,30 %

12,88 EUR
PETROL-3,85 %250,00
INTEREUROPA-4,09 %0,82
ZAV. TRIGLAV-4,60 %23,23
TELEKOM

-4,65 %

82,00
KRKA

-5,31 %

61,30
GORENJE-6,03 %5,45
LUKA KOPER-6,09 %24,51



Glavne surovine na šestletnem dnu
Da so zahodni delniški trgi na najhujši preizkušnji v zadnjih letih - krivca ne kaže iskati le na Daljnem vzhodu, ampak tudi v pričakovanjih, da utegnejo ameriške zvezne rezerve že naslednji mesec prvič po skoraj desetletju zvišati ključno obrestno mero -, kaže tudi indeks volatilnosti CBOE, ki meri strah med vlagatelji. Ta je v New Yorku včeraj za hip poskočil kar za 90 odstotkov in pri 53 točkah dosegel najvišjo raven po januarju 2009. Med posameznimi sektorji je bil najhuje prizadet naftni, saj se cene nafte še naprej občutno znižujejo. Vrednost delnic Exxona in Chevrona je padla za skoraj pet odstotkov, približno toliko kot cene nafte. Za sod nafte brent je treba plačati le še dobrih 42 dolarjev. Vrednost bakra in aluminija je na šestletnem dnu.

Danes v Evropi močan odboj
Hude padce je včeraj utrpela tudi Evropa. Tržna vrednost razvitih evropskih delniških trgov je padla za skoraj 450 milijard evrov, kar je približna vrednost letnega belgijskega BDP-ja. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je doživljal podobno kalvarijo kot leta 2008 ob padcu banke Lehman Brothers, dan pa končal s 5,4-odstotno izgubo. Današnje dopoldne je le prineslo olajšanje in močan odboj. Frankfurtski DAX30 se je na primer povzpel za pet odstotkov in spet "osvojil" mejo 10 tisoč. Precej analitikov meni, da so bili trgi po izjemni rasti sicer zreli za popravek, ampak da je panika nepotrebna. A v takšnih časih vlagatelji očitno raje upoštevajo staro pravilo: najprej prodaj, potem sprašuj. Tudi na Ljubljanski borzi, kjer se je indeks SBITOP prvič po lanskem marcu spustil pod 700 točk.

Smo spet na pragu svetovne finančne krize?