Na Wall Streetu je bilo trgovanje v sredo v pričakovanju prazničnega četrtka mirno in rahlo pozitivno. Foto: EPA
Na Wall Streetu je bilo trgovanje v sredo v pričakovanju prazničnega četrtka mirno in rahlo pozitivno. Foto: EPA
Lufthansa
Lufthansine delnice so se v četrtek dopoldne v Frankfurtu podražile za skoraj štiri odstotke, na 12,40 evra. Analitiki britanske banke Barclays Bank so zvišali oceno sektorja letalskih prevoznikov in zvišali nekatere ciljne vrednosti posameznih delnic. Pri Lufthansi so ciljno vrednost z 10,25 premaknili na 11,50 evra, pri Air France s štiri na 6,30. Foto: EPA
Nova Kreditna banka Maribor
Indeks SBI TOP je v četrtek ostal nespremenjen (pri 590 točkah). Po novici, da bo država dokapitalizirala Novo KBM, so se delnice mariborske banke pocenile za skoraj štiri odstotke, na 1,155 evra. Foto: BoBo

Indeks nabavnih menedžerjev PMI je po podatkih družbe Markit v storitvenem sektorju v območju evra novembra padel na 45,7 točke, kar je najmanj v več kot treh letih. Proizvodna dejavnost je porasla na osemmesečni vrh, saj je znašal indeks PMI 46,2 točke. Vsaka vrednost indeksa PMI nad 50 točkami predstavlja rast sektorja, vrednost pod 50 pa krčenje. Proizvodna dejavnost v Nemčiji in Franciji je bila ta mesec boljša kot oktobra, a še vedno pod mejo 50 točk.

Finančne krivulje na Valu 202:

Evropa je glede Grčije spet razdeljena na dva pola.


Kitajski ukrepi dajejo rezultate
Kitajskemu proizvodnemu sektorju je novembra prvič po 13 mesecih uspela rast, kaže indeks nabavnih menedžerjev (PMI) banke HSBC. Njegova vrednost je znašala 50,4 točke. Kitajska gospodarska rast je bila v tretjem četrtletju najnižja v zadnjih treh letih, letna rast pa naj bi bila celo najnižja v 13 letih. Sveži podatki vendarle vlivajo upanje, da je po sedmih zaporednih četrtletjih zmanjševanja rasti čas za spremembo trenda, kar je zlasti posledica vladnih spodbujevalnih ukrepov.

Največjo gospodarsko rast bo imela letos Libija, piše britanski The Economist. Libijski BDP naj bi letos porasel kar za 122 odstotkov, potem ko je lani padel za 60 odstotkov.


Tokio na polletnem vrhu

Finančni trgi so dobro razpoloženi. Tokijski Nikkei se je v četrtek povzpel za 1,6 odstotka in dosegel polletni vrh. Največ so pridobile delnice izvoznih podjetij (zlasti avtomobilski proizvajalci, kot sta Toyota in Honda), saj bo šibkejši jen pomagal do lepšega dobička. Japonska valuta je v zadnjih desetih dneh v primerjavi z dolarjem izgubila kar štiri odstotke, saj devizni trgovci pričakujejo, da bo nova japonska vlada spodbujala še agresivnejšo monetarno politiko domače centralne banke.


Tečaji delnic na Lj. borzi (22. november):

TELEKOM

+0,62 %

81,60 EUR

MERCATOR

+0,04 %

114,05

KRKA

+0,00 %

47,00

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

15,40

PETROL

+0,00 %

215,00

GORENJE

-1,19 %

4,15

LUKA KOPER

-1,86 %

7,351

NOVA KBM

-3,67 %

1,155

S & P četrtič zapored porasel
Jen je v primerjavi z dolarjem padel na skoraj osemmesečno dno (82,59 jena za dolar). Širši newyorški delniški indeks S & P 500 je pred današnjim praznikom (zahvalni dan) porasel za četrtino odstotka, kar je njegov četrti zaporedni plus. Vlagatelji so pozdravili premirje med Izraelci in Palestinci, nekaj negotovosti pa je spet povzročila Grčija, ki še vedno ni dobila novega obroka pomoči. Frankfurtski DAX30 je dopoldne skoraj dosegel 7.250 točk in je le še tri odstotke oddaljen od letošnjega vrha. Evro je splezal do 1,2881 dolarja.