Telekomove delnice so pri 73,03 evra dosegle letošnji vrh, seveda pa bi le največji optimisti lahko verjeli, da se bodo še kdaj povzpele nad 500 evrov, kjer so bile v času največjega borznega optimizma. Foto: BoBo
Telekomove delnice so pri 73,03 evra dosegle letošnji vrh, seveda pa bi le največji optimisti lahko verjeli, da se bodo še kdaj povzpele nad 500 evrov, kjer so bile v času največjega borznega optimizma. Foto: BoBo
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek izgubil pol odstotka in bil tudi v torek dopoldne v negativnem območju. Ob 13.30 je znašala njegova vrednost okroglih 7.400 točk (-0,17 odstotka). Foto: Reuters

Pri 73,03 evra je tečaj Telekoma dosegel celo letošnji vrh. Sklenjenih je bilo 36 poslov v skupni vrednosti 143 tisoč evrov. Navzgor silijo tudi delnice Zavarovalnice Triglav, ki je prav tako na seznamu podjetij, ki jih želi država čim prej prodati. Tečaj se je povzpel za skoraj pet odstotkov, na 13,20 evra. Prometa je bilo za 387 tisoč evrov. Le Krkine delnice so bile prometnejše (397 tisoč evrov), njihova vrednost se je povzpela do 48,70 evra.

Tečaji delnic na Lj. borzi (25. september):

TELEKOM

+8,19 %

73,03 EUR

LUKA KOPER

+7,84 %

7,55

ZAV. TRIGLAV

+4,47 %

13,20

KRKA

+1,85 %

48,70

PETROL

+1,42 %

192,70

GORENJE

+1,19 %

4,25

MERCATOR

+0,00 %

112,00

NOVA KBM

-3,12 %

1,15


Le Nova KBM ostaja črna ovca
"Pričakujem, da bo ob manjši ponudbi pozitivni trend prisoten še nekaj časa. Konec koncev so bili tudi padci izredno visoki in v nekaj primerih poslovanje ni bilo toliko slabše, kolikor tržne kapitalizacije so posamezne družbe izgubile," je za MMC povedala Ani Klemenčič iz GBD-ja. V prvi kotaciji so se pocenile le delnice Nove KBM. Indeks SBI TOP se je okrepil za dva odstotka in pol. Ta mesec je njegova vrednost poskočila že za enajst odstotkov, še vedno pa je pet odstotkov pod vrednostjo z začetka letošnjega leta.

Evro pogledal pod 1,29 dolarja
Na tujem se spet povečuje negotovost, povezana s "preživetjem" Grčije in tudi Španije. Vlagatelji čakajo na poročilo "trojke", ki bo podlaga za naslednji obrok pomoči Grčiji, medtem ko bo Španija konec tedna predstavila nove strukturne reforme, ki bodo razbremenile proračun, sočasno pa predstavila rezultate stresnih testov finančnega sektorja. Negativno vpliva tudi novica, da bodo pravniki nemške Bundesbanke presodili zakonitost ECB-jevega načrta odkupovanja obveznic ranljivih držav. Evro, ki je prejšnji teden pri 1,3173 dolarja dosegel skoraj petmesečni vrh, je bil ob 12. uri vreden 1,2898 dolarja.

Finančne krivulje na Valu 202:

- na razvitih trgih so letošnji donosi zelo lepi, saj so indeksi za okrog 15 odstotkov višje kot ob začetku leta

- mineva že skoraj tri mesece, odkar indeks Dow Jones nazadnje izgubil več kot odstotek


Apple prodal pet milijonov iPhonov 5
Vrednost vodilnih evropskih delniških indeksov se je v torek dopoldne znižala, vendar ne za več kot pol odstotka. V New Yorku se je nov teden začel negativno, potem ko je proizvajalec težke mehanizacije Caterpillar znižal oceno dobička in je nemški konjunkturni indeks Ifo septembra upadel že peti mesec zapored. Dow Jones (13.558 točk) je izgubil 0,15 odstotka, Nasdaq (3.160 točk) pa 0,60 odstotka. Applove delnice so se pocenile za več kot odstotek. Optimisti so pričakovali, da bo prejšnji konec tedna prodanih deset milijonov telefonov iPhone 5, v resnici jih je bilo pet milijonov.

Googlove delnice na rekordni vrednosti
Še bolj - kar za devet odstotkov (na 20,79 dolarja) - so padle Facebookove delnice, potem ko je revija Barron's ocenila, da so delnice Facebooka vredne največ 15 dolarjev. So pa "vzcvetele" Googlove delnice, saj so analitiki zapisali, da zna ta spletni brskalnik dobro služiti denar na spletu. Delnice so se povzpele do 750 dolarjev in presegle prejšnjo rekordno vrednost z novembra 2007. Vseeno je letošnja rast Googlovih delnic manjša od rasti tehnološkega sektorja. Indeks Nasdaq je namreč od začetka leta porasel za 26 odstotkov, Googlove delnice pa za 16. Drugačno sliko dobimo, če spremljamo rast od sredine julija: Google se je podražil za 26 odstotkov, Nasdaq za manj kot deset.