Ameriška finančna podjetja so večinoma pozitivno presenetila analitike s četrtletnim dobičkom. Foto: Reuters
Ameriška finančna podjetja so večinoma pozitivno presenetila analitike s četrtletnim dobičkom. Foto: Reuters
Intel še kako občuti, da je prodaja osebnih računalnikov v zadnjem lanskem četrtletju padla, kar se je zgodilo prvič po letu 2001. Čisti dobiček se je znižal za 27 odstotkov, na 2,5 milijarde dolarjev, medtem ko so bili prihodki manjši za tri odstotke in so znašali 13,5 milijarde dolarjev. Foto: EPA
Tokijski Nikkei je v ponedeljek izgubil odstotek in pol. Vlagatelji pričakujejo, da bo Japonska centralna banka v torek dodatno zrahljala denarno politiko, vendar so ta pričakovanja že vračunana v ceno delnic. V Evropi je bilo ponedeljkovo dopoldne rahlo pozitivno, v ZDA pa praznujejo dan Martina Luthra Kinga, zato Wall Street "počiva". Foto: EPA

Delniški indeksi na Wall Streetu so blizu rekordnim vrednostim. Mali vlagatelji, ki so zamudili lansko rast, želijo skočiti na vlak, dokler pelje navzgor, ugotavljajo poznavalci. V preteklih dveh tednih je v ameriške vzajemne sklade priteklo 11,3 milijarde dolarjev svežih sredstev, kar je največ po letu 2000. Obveznice enostavno niso donosna naložba (donos 10-letne ameriške obveznice znaša letno le 1,8 odstotka), zato so vlagatelji, čeprav dobički ameriških podjetij v zadnjem lanskem četrtletju večinoma niso bili obetavni, pripravljeni tvegati na delniških trgih.

Finančne krivulje na Valu 202:

Kitajska gospodarska rast je bila lani 7,9-odstotna



Intelov dobiček nižji za 27 odstotkov

Največji proizvajalec polprevodnikov Intel je imel v zadnjih treh mesecih lanskega leta 2,5 milijarde dolarjev dobička. To je 27 odstotkov manj kot leto prej, kar je posledica pet odstotkov nižje svetovne prodaje osebnih računalnikov v tem obdobju. Intelova prodaja polprevodnikov je posledično nazadovala za šest odstotkov. V sredo bo poslovne rezultate objavil Apple. Analitiki napovedujejo, da bo imel proizvajalec iPhonov nekaj odstotkov nižji dobiček na letni ravni. Če bo to res, se bo Applov dobiček prvič v devetih letih znižal.

GE in Morgan Stanley pozitivno presenetila
Intelove delnice so v petek padle za šest odstotkov, toda vseeno je indeks Dow Jones (13.649 točk) pridobil 0,39 odstotka in postavil najvišjo vrednost v zadnjih petih letih, saj so nekatere ameriške korporacije, kot sta General Electric in banka Morgan Stanley (delnice so poskočile za skoraj osem odstotkov), presenetile s poslovnimi rezultati. V tem tednu bodo dobičke poslovanja v obdobju od 1. oktobra do 31. decembra sporočila še nekatera pomembna podjetja: Google, IBM, Johnson & Johnson, DuPont, Microsoft, 3M in Procter & Gamble.

V Tokiu čas za unovčevanje dobičkov
Na Japonskem je nov teden prinesel unovčevanje dobičkov. Indeks Nikkei (10.747 točk), ki je od začetka decembra strmo naraščal, je dan pred sestankom Japonske centralne banke (napovedala naj bi nove spodbujevalne ukrepe) izgubil poldrugi odstotek, medtem ko se je jen okrepil. Frankfurtski DAX30 (7.727 točk) je dopoldne pridobil tretjino odstotka. Pozornost se od Maria Draghija, ki je povedal, da se finančna kriza spreminja v gospodarsko, obrača k dvodnevnemu zasedanju finančnih ministrov evrskih držav. Vrednost evra je tik nad 1,33 dolarja, cena nafte brent pa dobrih 111,50 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (21. januar):

MERCATOR

+0,15 %

135,20 EUR

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

16,50

GORENJE

-1,23 %

4,00
KRKA

-2,55 %

53,56
NOVA KBM

-3,33 %

1,16

TELEKOM

-3,35 %

86,50

PETROL

-3,72 %

220,00

LUKA KOPER

-4,47 %

8,502


Po treh zelo pozitivnih dneh spet strmo navzdol
Potem ko je indeks SBI TOP v zadnjih treh dneh prejšnjega tedna pridobil pet odstotkov, je Ljubljanska borza zaradi politične krize danes spet naredila korak nazaj. SBI TOP (645 točk) je izgubil 2,20 odstotka. Promet je bil izredno nizek. Daleč največ, 450 tisoč evrov, ga je bilo s Krko, katere cena je nihala med 53 in 53,8 evra. Tečaj Telekoma, Petrola, Luke in Nove KBM se je znižal za več kot tri odstotke. Mercator, ki bil s skoraj štiriodstotno rastjo prejšnji teden vodilni po rasti, je bil v prvi kotaciji edini s pozitivnim predznakom.

T. O.