Delniški indeksi na razvitih trgih v zadnjih dneh ne najdejo poti do novih večletnih vrhov. Foto: EPA
Delniški indeksi na razvitih trgih v zadnjih dneh ne najdejo poti do novih večletnih vrhov. Foto: EPA
Cena nafte vrste brent je bila na začetku tedna že pri 119 dolarjih, v petek pa je padla za okrog odstotek in se spustila do 116,295 dolarja. Foto: EPA

Jens Weidmann, nemški član odbora v Evropski centralni banki, je povedal, da močan evro ne pomeni skorajšnjega ECB-jevega znižanja obrestnih mer. S tem je zavrnil špekulacije, da se bodo še pri ECB-ju vmešali v valutno vojno in z znižanjem obrestne mere oslabili evropsko valuto. Weidmann, ki je tudi predsednik Bundesbanke, je poudaril, da bi težko govorili o občutno precenjenem evru, prepričan pa je, da bo evropsko gospodarstvo v drugem polletju okrevalo. Pri tem se morajo evropska gospodarstva zanašati na strukturne reforme in fiskalno konsolidacijo, ne pa na ukrepe ECB-ja.

Japonci streljajo z vsemi topovi
Za letos ekonomisti napovedujejo, da se bo BDP v evrskem območju znižal za 0,3 odstotka, prihodnje leto pa je pričakovati 1,2-odstotno rast. Inflacija naj bi bila letos 1,6-odstotna, leta 2014 pa 1,4-odstotna. Če bo vrednost evra še naprej naraščala, utegne to resno ogroziti okrevanje. Na srečanju G20 v Moskvi bo glavna tema valutna vojna oziroma manipulacije z valutami. Skrbi so vedno večje, odkar je japonska vlada napovedala, da bo z obsežnimi likvidnostnimi ukrepi pomagala gospodarstvu. Seveda ni skrivnost, da je glavni cilj preprečiti deflacijo, oslabiti domačo valuto in s tem pomagati izvoznim podjetjem.

Indeks zaupanja potrošnikov v ZDA navzgor
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.593 točk) je v petek izgubil pol odstotka. Več kot tri odstotke so izgubile delnice Deutsche Telekoma, kar je posledica špekulacij, da bo britanski Vodafone kupil kabelskega operaterja Kabel Deutschland in okrepil svoj tržni delež v Nemčiji. V ZDA se že nekaj dni indeksi skorajda ne premaknejo. Vrednost indeksa Dow Jones je bila ob 18. uri 13.973 točk. Razpoloženje ameriških potrošnikov se je po podatkih univerze Michigan februarja malce popravilo, in sicer predvsem na račun ugodnejših pričakovanj glede trga dela. Indeks potrošniškega razpoloženja se je povzpel za 3,5 točke, na 76,3 točke.

Buffettu diši kečap
V četrtek je indeks S & P 500 po zaslugi nekaterih prevzemnih novic (združujeta se tudi letalski družbi American Airlines in US Airways Group) pridobil 0,07 odstotka, kar je njegova tretja zaporedna simbolična rast. Vlagatelji pa še naprej iščejo pogum za nakup delnic, ki so na večletnem vrhu. Indeks S & P 500 je letos porasel za več kot šest odstotkov in je na več kot petletnem vrhu. Vrednost delnic živilskega podjetja Heinz, ki je znano po proizvodnji kečapa, je poskočila za 20 odstotkov, na 72,5 dolarja, potem ko sta družbi Berkshire Hathaway (njen prvi mož je Warren Buffett) in 3G Capital sporočili, da bosta podjetje prevzeli po ceni 72,5 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (15. februar):

TELEKOM

+1,65 %

86,50 EUR

NOVA KBM+1,11 %

1,368

PETROL

+0,88 %

229,95
KRKA

+0,38 %

53,20
MERCATOR

-0,00 %

125,00

LUKA KOPER

-0,01%

8,70

GORENJE

-0,14 %

4,26

TRIGLAV

-1,71 %

16,05


Telekom vodilni po rasti in prometu
Po občutnem četrtkovem padcu je delniški indeks SBI TOP (642 točk) teden končal pozitivno in se zvišal za 0,41 odstotka. Večji del petkovega trgovanja je bil SBI TOP "pod gladino", v zadnje pol ure pa je naraščal. Najbolj, za 1,6 odstotka, so se podražile delnice Telekoma, ki so bile s 124 tisoč evri najprometnejše. Najvišji posli s Telekomovimi delnicami so se sklepali pri 86,5 evra. Več kot sto tisoč evrov prometa je bilo le še s Krko, ki je dan končala pri 53,20 evra. Petrol je dan po štiriodstotnem padcu pridobil skoraj odstotek. Triglav je zdrsnil vse do 16,02 evra, potem ko so pri agenciji S & P Triglavu bonitetno oceno znižali za eno stopnjo.