V primerjavi z lanskim septembrom je bilo zaposlitev za 22,1 odstotka več. Foto: BoBo
V primerjavi z lanskim septembrom je bilo zaposlitev za 22,1 odstotka več. Foto: BoBo

Število prijavljenih brezposelnih na zavodu za zaposlovanje se je od avgusta zmanjšalo za 1,1 odstotka, glede na lanski september pa je višje za 10,8 odstotka. Število brezposelnih, ki so se zaposlili, se je septembra precej povečalo. Od 10.237 brezposelnih, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6.771, kar je 2.808 več kot avgusta. Večje je bilo namreč zaposlovanje v predelovalnih dejavnostih, izobraževanju in trgovini, veliko je bilo tudi samozaposlitev (912).

Na zavodu se je ta čas na novo prijavilo 9.113 brezposelnih, kar je 25,6 odstotka več kot avgusta in 2,9 odstotkov manj kot v lanskem septembru. V letošnjih prvih devetih mesecih se je na zavod prijavilo 69.928 brezposelnih, kar je 13,8 odstotka manj kot lani v istem času.

Svetlik posatke označil za "dobro novico"
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je podatke o številu brezposelnih označil kot "dobro novico": "Brezposelnost je po dolgem obdobju padla pod 98.000. To nas posebej veseli, ker je bil september običajno mesec, ko se je brezposelnost povečevala, in ker imamo kar nekaj velikih podjetij, ki imajo težave."

Brezposelnost se umirja
Tudi delež brezposelnih v starosti od 25 do 39 let se septembra ni več povečal, je pa še vedno večji kot pred letom. Brezposlenost se to leto umirja. Deleži brezposelnih trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev ter brezposelnih z najnižjo izobrazbo so se zmanjšali, večji pa je delež iskalcev prve zaposlitve.

Povprečni čas brezposelnosti se letos podaljšuje in je že presegel trajanje brezposelnosti pred letom. Ob koncu septembra 2010 je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna eno leto, 8 mesecev in 23 dni, pred letom dni pa 1 leto, 8 mesecev in 6 dni.