Letošnji 12. avgust, mednarodni dan mladih, je poseben. Z njim se namreč začenja mednarodno leto mladih. Tema tokratnega mednarodnega dneva mladih je dialog in medsebojno razumevanje s poudarkom na dialogu med mladimi različnih kultur in med različnimi generacijami. Foto: Thinkstock
Letošnji 12. avgust, mednarodni dan mladih, je poseben. Z njim se namreč začenja mednarodno leto mladih. Tema tokratnega mednarodnega dneva mladih je dialog in medsebojno razumevanje s poudarkom na dialogu med mladimi različnih kultur in med različnimi generacijami. Foto: Thinkstock
Iskanje dela
Mednarodna organizacija za delo opozarja, da bi lahko finančna kriza za seboj pustila celotno generacijo, ki se ne bo uspela uveljaviti na trgu dela in bo trpela dolgotrajno brezposelnost. Z več težavami se pri iskanju dela soočajo mlade ženske. Lani je stopnja brezposelnosti med mladimi ženskami znašala 13,2 odstotka, med mladimi moškimi pa je bila 12,9-odstotna. Foto: MMC RTV SLO
Svetovni dan mladih

Generalna skupščina OZN je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih zato, da tudi mladi dobijo dan, ko lahko še posebej opozorijo na svojo vlogo, pravice in dolžnosti ter tudi težave, s katerimi se spoprijemajo. Letošnji mednarodni dan mladih je obenem uvod v začetek mednarodnega leta mladih.

Mačehovski odnos starejših
Mladi bodo torej to leto lahko izkoristili, da bodo njihove besede bolj slišane. To zna biti sicer težava, kar ugotavljajo tudi na Mladinskem svetu Slovenije, kjer so že dvajset let promotorji mladine, a se ves čas srečujejo z mačehovskim in pokroviteljskim odnosom starejših - tistih, ki so se pred nekaj desetletji, ko so bili sami mladi, borili za pravičnost in glas svoje generacije s parolami, usmerjenimi v prihodnost, opozarjajo.

Ključno težavo mladih vidijo v nezmožnosti osamosvajanja, saj le "neodvisen človek lahko popolnoma prevzame odgovornost za lastno prihodnost; uresničuje svoje cilje in hkrati kot odgovoren državljan izpolnjuje svojo vlogo v družbi". Nezmožnost osamosvajanja pa je neposredno povezana z izobraževanjem, zaposlovanjem in s stanovanjsko problematiko.

Lani rekordna brezposelnost med mladimi
Brezposelnost med mladimi je namreč po svetu lani dosegla rekordno raven. Mednarodna organizacija za delo je objavila podatke, da je bilo med približno 620 milijoni aktivnimi mladimi, starimi med 15 in 24 let, konec lanskega leta kar 81 milijonov brezposelnih. Stopnja brezposelnosti med mladimi se je tako z 11,9 odstotka v letu 2007 lani povzpela kar na 13 odstotkov.

S težavnim vstopom na trg dela se spoprijema tudi slovenska mladina. Na republiškem zavodu za zaposlovanje je tako prijavljenih skoraj 13.000 mladih iskalcev zaposlitve, kar pomeni 13,2 odstotka vseh registriranih brezposelnih. Prav tako mladi s posredovanjem zavoda za zaposlovanje na zaposlitev čakajo dlje kot druge kategorije prebivalstva, med iskalci dela pa narašča predvsem delež takih z najmanj šesto stopnjo izobrazbe.

Vendar pa so, po besedah Tanje Podobnik z zavoda za zaposlovanje, podatki za Slovenijo nekoliko bolj vzpodbudni, saj se je delež mladih brezposelnih (starih od 15 do 26 let) med vsemi brezposelnimi julija nekoliko zmanjšal. Tako je 13-odstotna brezposelnost nižja od evropskega povprečja.

Sindikati: Mladim delo za nedoločen čas
Vendar pa predvsem sindikati opozarjajo, da bo ta številka z novo pokojninsko reformo samo še naraščala in rešitev, po besedah Dušana Semoliča iz ZSSS-ja, vidijo predvsem v zaposlovanju mladih za nedoločen čas. Tako bodo mladi pripomogli tudi k izboljšanju demografske podobe Slovenije, saj bodo imeli možnost za ustvarjanje družine, poleg tega pa bodo prispevali v pokojninsko blagajno, je Semolič dejal za Radio Slovenija.

Vsak peti prebivalec sveta je mlad
Mladi v državah po svetu se torej spopadajo z raznovrstnimi težavami, države pa se prav tako ukvarjajo s problematiko upadanja števila mladih državljanov. Združeni narodi sicer štejejo med mlade vse, ki so stari od 15 do 24 let, slovenski republiški statistični urad pa, podobno kot nekatere evropske države, mladino opredeljuje kot mlade ljudi v starosti od 15 do 29 let.

Skoraj vsak peti prebivalec sveta je mlad (od 15 do 24 let), v Evropski uniji pa se med mlade šteje skoraj vsak osmi državljan. A delež mladih v svetu se zmanjšuje: med letoma 1985 in 1995 se je njihov delež zmanjšal skoraj za 1,5 odstotne točke, do leta 2050 pa se bo po napovedih zmanjšal še za 4,8 odstotne točke.

Črne napovedi za delež mladine po svetu
Po Eurostatovih projekcijah prebivalstva se bo delež mladih v državah članicah EU-ja do leta 2060 zmanjšal za 2,4 odstotne točke. Takrat bo v EU-ju povprečno še 10 odstotkov mladih, največ jih bo na Irskem (11,7 odstotka), najmanj pa na Slovaškem (8,4 odstotka). V Sloveniji pa bo ta delež 9,6-odstoten.

Tudi v Sloveniji je mladih vedno manj, starejših pa vedno več. Med letoma 2008 in 2009 se je število mladih zmanjšalo za več kot 5.000 oz. njihov delež v celotnem prebivalstvu za 0,4 odstotne točke. Zaradi skromnega števila rojenih otrok v preteklosti bo mladih "premalo" tudi v prihajajočem obdobju.

Svetovni dan mladih