Največji izziv slovenskega gospodarstva je povezan s staranjem prebivalstva. Foto: Pixabay
Največji izziv slovenskega gospodarstva je povezan s staranjem prebivalstva. Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) v poročilu za Slovenijo poudarja, da lahko slovensko gospodarstvo, ki trenutno doživlja močno rast, postane še odpornejše proti prihodnjim gospodarskim šokom s krepitvijo naložb in reševanjem izzivov, povezanih s staranjem prebivalstva. Ugotavlja tudi, da je Slovenija na splošno dosegla omejen napredek pri uresničevanju evropskih priporočil iz lanskega leta.

Napredek je bil na primer dosežen pri privatizaciji in alternativnih virih financiranja za hitro rastoča podjetja, omejen napredek pa komisija ugotavlja na področju javnih naročil ter starejših in nizko kvalificiranih delavcev.

Na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojnin, ki jih sicer obremenjuje staranje prebivalstva, pa napredka ni bilo, izpostavlja komisija v poročilu o gospodarskem stanju v Sloveniji. Komisija še ugotavlja, da Slovenija dober rezultat dosega pri večini kazalcev socialnega indeksa, vendar obenem opozarja, da bi bilo pravičnost v sistemu še mogoče izboljšati.

Slovenska mala in srednja podjetja se pri zunanjem financiranju močno zanašajo na bančna posojila. Foto: AP
Slovenska mala in srednja podjetja se pri zunanjem financiranju močno zanašajo na bančna posojila. Foto: AP

Podjetja se močno zanašajo na posojila

V Bruslju izpostavljajo tudi, da se slovenska mala in srednja podjetja pri zunanjem financiranju močno zanašajo na bančna posojila in da kljub izboljšanju poslovnega okolja še vedno obstajajo velika upravna bremena in pomanjkljivosti pri javnih naročilih.

Omenjena sporočila so del poročila o gospodarskem stanju v Sloveniji. Komisija je namreč danes objavila poročila o gospodarskih in socialnih razmerah v vseh 28 članicah Unije, ki so del zajetnega zimskega gospodarskega svežnja.

Makroekonomska neravnovesja

Del svežnja sta med drugim tudi poglobljeno poročilo o makroekonomskih neravnovesjih, ki letos prvič po letu 2011 ne vključuje Slovenije, saj je komisija lani novembra presodila, da ji ni treba na temeljit pregled, in podrobno poročilo o Grčiji.

Sveženj je del evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik članic pod budnim očesom Bruslja, tega je Unija uvedla leta 2011 v kriznih časih, da bi preprečila nove finančne in gospodarske krize.