Želimo si resnega investitorja, ki bo podpiral razvoj družbe na obstoječi lokaciji, pravijo v Palomi. Foto: Reuters
Želimo si resnega investitorja, ki bo podpiral razvoj družbe na obstoječi lokaciji, pravijo v Palomi. Foto: Reuters
Paloma, toaletni papir, wc
Srž zapleta z dokapitalizacijo Palome je v tem, da je SDH za novega lastnika Palome, ki bi jo tudi dokapitaliziral v višini 15 milijonov evrov, izbral poljski sklad Abris, in ne slovaškega Eco Investa. Ta je na ciljni črti ponujal boljšo ceno in zanj so na skupščini navijali mali delničarji. Izvedbo povečanja osnovnega kapitala družbe so nato zavrli sodni postopki. Foto: Reuters
Paloma ostala brez kupca in v negotovosti

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so se hkrati odločili, da bodo ob morebitnem neuspešnem koncu postopka začeli postopek prodaje svojega 71-odstotnega lastniškega deleža Palome.

V tem primeru bodo pred začetkom postopka izvedli vse pripravljalne dejavnosti, ki so potrebne za začetek prodajnega postopka - torej izvedbo cenitve in skrbni pregled. Kot ocenjujejo, bi lahko vse pripravljalne dejavnosti končali do začetka septembra.

V skladu z zakonom o SDH-ju in v skladu s politiko upravljanja nameravajo po izvedbi pripravljalnih dejanj izvesti prodajo po metodi javne dražbe, ki jo bodo izvedli kot javno prodajo pod vnaprej objavljenimi pogoji prodaje. V tem primeru bodo razpis javne dražbe objavili tako v domačih kot v tujih medijih, v stik pa bodo stopili tudi s potencialnimi vlagatelji, ki so že izrazili interes za nakup družbe.

Paloma želi resnega investitorja
Paloma po besedah prvega moža Tadeja Gosaka posluje stabilno in dobro. "Dejstvo pa je, da imamo zastarano opremo in dolg, zato za razvoj in rast potrebujemo svež kapital. Želimo si resnega investitorja, ki bo podpiral razvoj družbe na obstoječi lokaciji," je dejal danes po uradnem obvestilu družbe Abris Capital, da odstopa od prevzema.

"Na podlagi tega bosta uprava in nadzorni svet družbe skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem preučila možnosti nadaljnjih korakov," so sporočili iz družbe. "Paloma ima močno lastno blagovno znamko in strokovno znanje, zato si bo vodstvo še naprej prizadevalo, da pridobi kapital za razvoj," so zagotovili in dodali, da so uspeli znižati obseg obveznosti do dobaviteljev in da redno pokrivajo tekoče obveznosti.

Sindikati pričakujejo, da dokapitalizira država
Nekoliko zgovornejši so v sindikatu Paloma Pergam, kjer že več let opozarjajo lastnike na nujnost dokapitalizacije družbe, ki je potrebna zaradi razvoja in s tem zagotavljanja delovnih mest. Predsednica sindikata Nives Hrovat je pojasnila, da so od pristojnih ves čas postopka pričakovali odločitev, ki bo v korist družbe in zaposlenih.

"V sindikatu se nismo opredelili, kateri investitor naj bo izbran, smo pa opozarjali na vso problematiko, ki smo jo v času postopka zaznavali, prav z namenom zagotovitve zavarovanja pravic zaposlenih," je dejala predstavnica delavcev, ki pričakujejo, da bo nekdo nosil odgovornost za nastalo škodo in velike stroške, ki so nastali v času postopka dokapitalizacije.

Ob tem je Hrovatova znova poudarila, da Paloma nujno potrebuje svež investicijski kapital, ki bi zagotovil tehnološko prestrukturiranje in nov razvojni ciklus, saj je to osnova za ohranitev okoli 700 delovnih mest in razvoj podjetja.

V sindikatu so zato vlado in vodstvo SDH-ja znova pozvali, da kot večinski lastnik sprejme odgovornost za nastalo situacijo in zagotovi, da dokapitalizacijo izvede sedanji večinski lastnik, torej SDH oziroma država.

Mali delničarji vložili tožbe
Poročali smo
, da je poljski sklad včeraj upravi Palome sporočil, da namerava odstopiti od pogodbe o dokapitalizaciji družbe v vrednosti 15 milijonov evrov, ki naj bi ji nato sledil prevzem proizvajalca higienskega papirja iz Sladkega Vrha. Kot razlog za to je navedel, da na zadnji rok 27. maja niso bili izpolnjeni vsi pogodbeni odložni pogoji za dokapitalizacijo.

Na januarski sklep skupščine o dokapitalizaciji je namreč izpodbojne tožbe vložilo več malih delničarjev, med drugim Nevena Tea Gorjup oziroma njena družba Nevija, ki menijo, da je bila zavrnjena ponudba slovaškega sklada Eco Invest boljša.

Mariborsko sodišče je sicer po več kot treh mesecih prejšnji teden odločilo, da tožbeni zahtevek družbe Nevija zavrne kot neutemeljen, in razveljavilo sklep o izdani začasni odredbi. A očitno je bilo to prepozno, saj bi moralo sodišče za nadaljevanje postopka dokapitalizacije podobno odločiti še v primeru drugih začasnih odredb.

Gorjupova je danes povedala, da je iz izjav Palominega vodstva razvidno, da se Abris ni umaknil, pač pa šele napovedal svoj umik. "Ne glede na dvoumnost te izjave Abrisovega ravnanja nikakor ne želim komentirati. Na neki način so konkurenca, imajo svoje interese in to spoštujemo," je dejala Gorjupova.

Ob tem je navedbe v medijih o črnih dneh za Palomo označila kot neresne, saj ima ta po njenih besedah še vedno odprto ponudbo slovaške družbe Eco Invest, ki je pripravljena Palomo dokapitalizirati z višjo vrednostjo kapitala in višjo ceno za delnico, kot je ponudil Abris.

"Odločitev o nadaljnji usodi Palome je na strani tistih, ki odločajo in s tem prevzemajo odgovornost, če se tega zavedajo ali pa tudi ne. To pa nismo mali delničarji," je še dodala Gorjupova.

Paloma ostala brez kupca in v negotovosti