Zaradi visoke zadolženosti mora Laško odprodajati naložbe. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi visoke zadolženosti mora Laško odprodajati naložbe. Foto: MMC RTV SLO

Rok za oddajo ponudb se je iztekel v sredo. Finance poročajo, da so neuradno prispele tri ponudbe.

Eno so ponudniki sami razkrili. V svetovalni družbi Genesia so potrdili, da je češka družba Kofola svojo zavezujočo ponudbo oddala v sredo (takrat se je iztekel rok za oddajo). Zdaj je od prodajalca odvisno, ali jih bo povabil k nadaljnjim pogovorom, so dodali.

Grški "pijačarji"
Po navedbah Financ naj bi bil drugi ponudnik za polnilca in proizvajalca naravnih vod družba Coca-Cola Hellenic iz Grčije. Navzoča je v 28 državah srednje in vzhodne Evrope, ima več kot 70 proizvodnih lokacij in v portfelju zajema 135 blagovnih znamk.

V Sloveniji ima distribucijsko podjetje, z nakupom Radenske pa bi lahko dosegla sinergijske učinke širše na Balkanu.

Tretji ponudnik bi lahko bil finančni vlagatelj, ki išče investicijsko priložnost, navaja časopis.

Pivovarna Laško je za svetovanje pri prodaji izbrala banko Unicredit. Ta bo ponudnike povabila k izboljšanju ponudb. Sledila bodo pogajanja, mogoča je tudi dražba.

Radenska posoja matični družbi
Težave podjetja so, da matični družbi posoja več kot 30 milijonov evrov, ima delnice Mercatorja in naložbo v Delo (te so iz transakcije izvzete) ter odprte denacionalizacijske postopke, še navajajo Finance.

Lani z dobičkom
Radenska, ki jo je Pivovarna Laško kupila leta 2000, sicer iz leta v leto izboljšuje poslovanje. V bazi Ajpesa so podatki o poslovanju dostopni do leta 2012, ko so se prihodki povečali za 2,5 odstotka, na 30,8 milijona evrov, čisti dobiček pa za 5,7 odstotka, na 4,7 milijona evrov.