Delniški trgi bi si želeli, da bi ameriška centralna banka napovedala nov krog kvantitativnega sproščanja denarne politike, vendar za zdaj nič ne kaže na to. Foto: EPA
Delniški trgi bi si želeli, da bi ameriška centralna banka napovedala nov krog kvantitativnega sproščanja denarne politike, vendar za zdaj nič ne kaže na to. Foto: EPA

Predsednik Feda Ben Bernanke je priznal, da okrevanje poteka slabše od pričakovanj, kar velja tudi za trg dela. Po novi oceni bo letošnja gospodarska rast zaradi visokih cen nafte in posledic japonskega potresa med 2,7 in 2,9 odstotka, potem ko je aprilska napoved govorila o rasti med 3,1 in 3,3 odstotka. Leta 2012 naj bi bila rast od 3,3- do 3,7-odstotna. Sočasno je Fed zvišal inflacijska pričakovanja, obrestne mere pa je pričakovano pustil nespremenjene v razponu med 0 in 0,25 odstotka.

Cena lahke nafte je padla na dobrih 90 dolarjev, saj je Mednarodna agencija za energijo sporočila, da bodo njene članice sprostile za 60 milijonov sodov nafte in s tem nadoknadile libijski primanjkljaj.

Dow Jones prekinil štiridnevni pozitivni niz
Ker je bila rast BDP-ja v prvem letošnjem četrtletju le 1,8-odstotna in bo podobna tudi v drugem, bo moralo v obdobju od julija do decembra ameriško gospodarstvo rasti z več kot triodstotno stopnjo. Fed verjame, da je to mogoče in da je trenutni zastoj le začasne narave, medtem ko mu Wall Street ne verjame najbolj, poleg tega pa vlagatelji tudi ne pričakujejo novega kroga kvantitativnega sproščanja. Indeks Dow Jones (12.109 točk) je v sredo po štiridnevnem vzponu izgubil dve tretjini odstotka, v četrtek pa je zanihal več kot 200 točk navzdol, dan pa končal pri 12.050 točkah (-0,49 %).

Finančne krivulje: Tudi v Grčiji navzdol popravljena napoved gospodarske rasti. Po letu 2013 Atene vseeno načrtujejo proračunski presežek, kar bo izjemno težko uresničljivo.

Strm padec Phillipsovih delnic
Tudi evropske borze so bile v četrtek v rdečem območju. Frankfurtski DAX30 (7.149 točk) je izgubil 1,76 odstotka, tečaj Bayerjevih delnic je strmoglavil za šest odstotkov. Za nervozo so poskrbele tudi slabe novice s Kitajske: indeks nabavnih menedžerjev PMI je junija s 51,6 padel na 50,1 točke in je na najnižji točki v zadnjih enajstih mesecih. Upočasnitev svetovne gospodarske rasti seveda v svoje cilje vgrajujejo tudi največja podjetja. Phillips, vodilno evropsko podjetje na področju elektronske opreme, je opozoril, da dobiček ne bo dosegel pričakovanj.

Nova KBM se je ustavila pri sedmih evrih
Indeks SBI TOP se je v četrtek znižal za 0,78 odstotka in pri 753 točkah dosegel še enega od serije negativnih rekordov. Spet so bile najbolj na udaru delnice Nove KBM, ki so zdrsnile do sedem evrov. Precejšnje izgube so utrpeli tudi lastniki Gorenja, najnižji posli so se sklepali pri 9,26. S Krko je bilo za 1,907 milijona evrov prometa, tečaj pa ostaja 60 evrov.