Delavci Airbusa so za pet ur zapustili svoja delovna mesta in se udeležili protesta proti spornemu načrtu. Foto: EPA
Delavci Airbusa so za pet ur zapustili svoja delovna mesta in se udeležili protesta proti spornemu načrtu. Foto: EPA

Pet največjih francoskih sindikatov je Airbusove delavce pozvalo, naj za pet ur zapustijo delovna mesta in se zberejo pred tovarnami. Samo na protestnem shodu v mestu Lyon, kjer ima tovarna sedež, se je zbralo več kot 7.000 protestnikov.

Sporni načrt prestrukturiranja Power 8 je vodstvo Airbusa razkrilo prejšnji teden, predvideva pa odpustitev 10.000 delavcev, od tega 4.300 samo v Franciji. Poleg tega načrt predvideva še prodajo, zaprtje ali oddajo šestih Airbusovih evropskih tovarn.

Airbus, ki je del vseevropskega koncerna EADS, se je v težavah znašel predvsem zaradi zamud pri proizvodnji novega največjega letala na svetu airbus A380, saj so zamude evropskega proizvajalca letal drago stale. Po mnenju strokovnjakov bi se lahko rešil težav predvsem s pospešeno proizvodnjo, katere največji sovražnik je ravno stavka delavcev.

Vseevropski protesti v Bruslju
Francoski sindikati so zagrozili, da tokratni protesti niso edini ukrepi, s katerimi bodo nastopili proti spornemu načrtu prestrukturiranja. Predstavnik največjega Airbusovega sindikata je namreč povedal, da 16. marca načrtujejo skupni protest Airbusovih delavcev iz drugih evropskih sindikatov v Bruslju.