V sredo se bo na sodišču nadaljeval narok za obravnavo predloga delavcev in odvetnik Završek pričakuje, da bo sodišče sprožilo stečaj CPL-ja. Foto: BoBo
V sredo se bo na sodišču nadaljeval narok za obravnavo predloga delavcev in odvetnik Završek pričakuje, da bo sodišče sprožilo stečaj CPL-ja. Foto: BoBo

Danes je potekel rok za izplačilo januarske plače, zato podjetje delavcem zdaj dolguje že zadnje štiri plače. Če podjetje do srede, ko je razpisan narok na Okrožnem sodišču v Ljubljani, ne bo poravnalo plač, bodo izpolnjeni pogoji za začetek stečaja. Kot pravi Završek, bi bil presenečen, če sodišče ne bi sprožilo stečaja.

Danes je odvetnik prejel odgovor CPL-ja na predlog delavcev za začetek stečajnega postopka, ki bi ga moralo sodišče obravnavati že prejšnji petek. Po Završkovih besedah tudi v tem odgovoru ni bilo dokazil, da je podjetje poravnalo plače. Završek zdaj pripravlja odgovor na odgovor CPL-ja, tako da bo sodišče "razpolagalo z vso potrebno dokumentacijo, da o zadevi odloči".

Rok za vložitev odgovora je potekel pretekli četrtek, vendar ga sodišče v petek, ko je bil razpisan narok, še ni prejelo. Narok so prekinili, sodnica Maja Lajevec pa je ocenila, da CPL s takšnimi potezami izigrava sodišče.

Številni predlogi za stečaj CPL-ja
Na sodišču je sicer še pet predlogov za stečaj CPL-ja, ki so jih zaradi neplačanih terjatev vložili SGP Zasavje Trbovlje v stečaju, SKB banka, Banka Celje, SCAC Italpali in Probanka. CPL je na naroku 12. februarja zahteval postavitev finančnega izvedenca, ki bo presojal o plačilni nesposobnosti družbe. Sodišče bo finančnega izvedenca določilo potem, ko bo CPL poravnal stroške za izdelavo mnenja.

Sodišče mora pred odločitvijo o začetku stečajnega postopka ugotoviti dolžnikovo plačilno nesposobnost in verjetnost obstoja terjatve. V primeru ugotovljene insolventnosti bo izvedlo preostalo dokazno gradivo, na podlagi katerega bo odločalo o obstoju terjatev. Če bo ugotovljena insolventnost družbe, bo sodišče o obstoju terjatev odločalo 1. marca.