Ptujsko gradbeno podjetje Gradis Gradnje je le eno izmed številnih, kjer so se
Ptujsko gradbeno podjetje Gradis Gradnje je le eno izmed številnih, kjer so se "ustavili stroji". Foto: MMC RTV SLO

Okoli 90 zaposlenih v ptujski družbi Gradis Gradnje je začelo stavkati. Kot je pojasnil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Spodnje Podravje Boris Frajnkovič, s stavko zahtevajo izplačilo februarskih plač, polovico lanskega regresa, plačilo za opravljene nadure in zagotovitev primerne delovne opreme.

Frajnkovič je še pojasnil, da so delavci do stavke bolj ali manj normalno delali, kar kaže na to, da je podjetje imelo delo, nima pa denarja za nakup materiala. Pred stavko so se srečali s sicer kooperativnim vodstvom družbe, a tudi to trenutno ne vidi rešitve.

Mogoč tudi stečaj podjetja
Sicer pa zaposleni, ki stavkajo na sedežu podjetja, čakajo tudi na sredino odločitev ptujskega sodišča o morebitnem stečaju družbe, ki ga je tik pred novim letom zahtevalo Cestno podjetje Ptuj. Kot je dejal Frajnkovič, tudi delavci večinoma menijo, da bi bil stečaj najboljša rešitev, saj se bodo tako lahko čim prej prijavili na zavod za zaposlovanje in hkrati kar najhitreje prišli vsaj do dela svojih terjatev.

Če bo prišlo do stečaja, bo to le še eno v vrsti štajerskih gradbenih podjetij. Že konec januarja je bil stečaj uveden v družbi Stavbar Gradnje, kjer je delo izgubilo okoli 130 ljudi, konec februarja je enaka usoda doletela tudi CPM s 670 zaposlenimi, pretekli teden pa še družbo MTB s 120 delavci.