Nekdanjim delavcem Steklarske nove naj bi bila država na račun neplačanih prispevkov dolžna 2,5 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanjim delavcem Steklarske nove naj bi bila država na račun neplačanih prispevkov dolžna 2,5 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki delavcev se nameravajo na sestanku dogovoriti o datumu protestnega shoda pred vlado. Predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepan Miklaužić meni, da jim država kot lastnica podjetij, v katerih so delali ali še delajo, mora plačati neplačane prispevke. V Sloveniji naj bi bilo namreč okoli 150.000 delavcev brez plačanih prispevkov.

Miklaužić je v torek odvetniku Aleksandru Čeferinu vročil 227 pooblastil nekdanjih delavcev Steklarske nove, ki bo državo, ki je bila prek Kapitalske družbe 100-odstotna lastnica Steklarske nove, tožil zaradi neizplačanih odpravnin po uvedbi stečaja v podjetju. Država je delavcem zaradi neplačanih prispevkov dolžna 2,5 milijona evrov.

Predstavniki Kada, sindikata in vlade so se pred enim tednom sicer dogovorili, da bodo prispevki plačani iz vsakoletnega prispevka, ki ga Kad nameni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar znaša skoraj 50 milijonov evrov, vendar vlada na četrtkovi seji po neuradnih informacijah tega sklepa ni sprejela, saj naj za to ne bi bilo zakonske podlage.