Peči v Steklarski novi so se že zdavnaj ohladile, med nekdanjimi delavci pa vre zaradi neizplačanih odpravnin in prispevkov. Foto: MMC RTV SLO
Peči v Steklarski novi so se že zdavnaj ohladile, med nekdanjimi delavci pa vre zaradi neizplačanih odpravnin in prispevkov. Foto: MMC RTV SLO

Odgovore na vprašanja o tem, kaj storiti in kako ukrepati in kdo jim bo zagotovil uveljavitev pravic, bodo skušali v ponedeljek poiskati na pogovorih na Konfederaciji novih sindikatov Slovenije Neodvisnost (KNSS Neodvisnost).

"Za delavce več ne skrbi nihče"
Ker so bili delavci propadle Steklarske nove člani omenjenega sindikata, se njihov predstavnik Stepan Miklaužić sprašuje, ali je članstvo v sindikatu sploh smiselno, če sindikat ne omogoča uveljavitve delavskih pravic. Med delavci je namreč spet zavrelo, ko so ugotovili, da so delavci podjetij, ki so šla v stečaj, po stečaju Steklarske nove že prejeli odpravnine. To po mnenju Stjepana Miklaužića pomeni, da za delavce Steklarske nove "nihče več ne skrbi".

Če ponedeljkovi pogovori zadev ne bodo premaknili z mrtve točke, bodo delavci razmislili o protestih pred vlado, ki je bila prek Kapitalske družbe 100-odstotna lastnica propadle družbe. 227 delavcev je sicer že pooblastilo odvetnika Aleksandra Čeferina, da državo v njihovem imenu toži zaradi neizplačila odpravnin po uvedbi stečaja. Država je delavcem poleg tega dolžna še 2,5 milijona evrov iz naslova neplačanih prispevkov.