Delniški trgi (na fotografiji borza v Frankfurtu) se bojijo strmega naraščanja cen nafte. Če bi se revolucija pojavila še v Alžiriji in Savdski Arabiji, bi lahko nafta dosegla celo 200 dolarjev. Foto: EPA
Delniški trgi (na fotografiji borza v Frankfurtu) se bojijo strmega naraščanja cen nafte. Če bi se revolucija pojavila še v Alžiriji in Savdski Arabiji, bi lahko nafta dosegla celo 200 dolarjev. Foto: EPA

Delniški trgi še naprej izgubljajo zaradi libijske revolucije, ki je ceno nafte pognala v nebo - že do skoraj 120 dolarjev.
Vlagatelji ne vidijo hitrega konca napetosti, bojijo se, da se bodo nemiri širili po območju, s čimer bo ovirana dobava nafte, katere cena je vsak dan višja. Tudi ameriška lahka nafta je včeraj prebila mejo 100 dolarjev in se danes povzpela nad 103 dolarje, medtem ko je nafta vrste brent poskočila do 119,79 dolarja. Jasno, takšne cene črnega zlata bodo zelo prizadele okrevanje svetovnega gospodarstva, ki se je mukoma izvilo iz primeža hude recesije.

Težave naftnih družb
V sredo je vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.152 točk) izgubil 1,1 odstotka in dosegel najnižjo vrednost v zadnjih treh tednih. Izgubljale so zlasti delnice avtomobilskih podjetij, letalskih prevoznikov in naftnih družb, ki imajo svoje vrtine v Libiji. Delnice avstrijskega OMV-ja so padle za skoraj šest odstotkov, saj vodstvo podjetja razmišlja o zaprtju tamkajšnjih obratov.

Finančne krivulje: Na Ljubljanski borzi med kupci tudi tuji vlagatelji.


Tudi danes dopoldne rdeče številke

Četrtkovo dopoldne še ni prineslo olajšanja - indeksi na stari celini so izgubili dodaten odstotek. V New Yorku je Dow Jones (12.105 točk) v sredo tudi padel za skoraj odstotek. Delnice Hewlett-Packarda so zaradi nižjih HP-jevih napovedi letošnjih prihodkov padle za deset odstotkov. Popravek, s katerim se Wall Street spopada ta teden, naj bi bil celo dobrodošel, saj je bil trg že pregret. Od začetka septembra so se namreč delniški indeksi povzpeli za skoraj 25 odstotkov.


Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

+0,03 %

61,50 EUR

MERCATOR

-0,37 %

160,00

NOVA KBM

-0,92 %

10,205
PETROL

-1,98 %

247,00

INTEREUROPA

-2,22 %

3,52
TELEKOM

-2,30 %

85,00
GORENJE

-2,72 %

12,15
LUKA KOPER

-4,47 %

14,33


Telekom po objavi lanske izgube precej navzdol

Na Ljubljanski borzi je slika še naprej pesimistična. Indeks SBI TOP (823 točk) je v četrtek izgubil še 0,9 odstotka in dosegel novo letošnjo najnižjo vrednost. Le Krkine delnice, s katerimi je bilo za pol milijona evrov prometa, se niso pocenile. Telekomove delnice so po objavi, da je lanska izguba znašala 211 milijonov evrov, ob dobrih 200 tisoč evrih prometa zdrsnile za več kot dva odstotka, na 85 evrov.