Na Ljubljanski borzi se je skoraj ponovil februar 1997, ko so delnice po uvedbi skrbniških računov za tuje vlagatelje silovito zanihale navzdol. Foto: RTV SLO
Na Ljubljanski borzi se je skoraj ponovil februar 1997, ko so delnice po uvedbi skrbniških računov za tuje vlagatelje silovito zanihale navzdol. Foto: RTV SLO
Borzniki v Frankfurtu so v enem dnevu nadoknadili zaostanek preteklega tedna. Foto: EPA

Predlog popravka dohodninskega zakona je poskrbel za največji padec slovenskega borznega indeksa SBI20 (-2,8 odstotka) po točno treh letih, saj bodo dolgoročni vlagatelji po 1. 1. 2006 obdavčeni za nazaj, zato je smiselno do novega leta unovčiti visoke dobičke preteklih let.

Torkovo trgovanje se je najslabše končalo za lastnike Istrabenza, Term Čatež in Aerodroma, saj so utrpeli okrog šestodstotno izgubo. Istrabenz je padel na 7.500 SIT (najmanj v zadnjih dveh letih), Aerodrom pod 10.000 SIT, Terme Čatež pa na 30.000 SIT.

Tudi Krka je izgubila tla pod nogami, saj je bila cena le še 82.000 SIT (-5,5 odstotka), vendar se je nato malce pobrala in dan končala pri 83.600 SIT oziroma malce nad enotnim tečajem. S Krko je bilo opravljenega za skoraj pol milijarde SIT prometa, še več prometa pa je bilo z Mercatorjem, ki je ob nakupih Bank Austrie in Celjske borzne hiše izgubil le pol odstotka, merjeno z enotnim tečajem. Zadnji posli so bili namreč nižji (37.000 SIT).

Petrol je cenejši za skoraj tri, Luka, Gorenje in Intereuropa pa za okrog štiri odstotke. "Zmagovalec" dneva je Sava, ki je zdrsnila le za četrtino odstotka. Pričakovati je, da bo največja ponudba tudi v naslednjih dneh pri delnicah, ki so v preteklih letih najbolj rasle. Tudi na prostem trgu je nekaj delnic doživelo polom. Zvon ena holding, Aktiva invest in KD Group so padli za šest odstotkov, Saturnus Embalaža pa kar za osem, na 35.500 SIT.

Skupni promet je znašal 4,369 milijarde SIT. Slovenski borzni indeks je padel na 4,385 točk oziroma najnižje po lanskem marcu. Indeks PIX (3997 točk) se je znižal za 1,8 odsatotka. Očitno je 27. september črn dan za Ljubljansko borzo. Največji padec tega tisočletja namreč pripada 27. septembru 2002, ko je SBI20 padel za 4,7 odstotka.

V Frankfurtu krepko, v ZDA pa rahlo navzgor
Na spletni strani televizijske postaje ARD so v ponedeljek ob borznem komentarju pripeli sliko, na kateri je šampanjec. Vzrok je eksplozivna rast indeksa DAX30 (+2,4 odstotka), ki je nadoknadil vso izgubo prejšnjega tedna in se na manj kot dve točki približal psihološki meji 5.000 točk. Od delnic, ki sestavljajo DAX, so se po več dnevih rasti pocenile le Volkswagnove.

Zanimivo je, da okrog 20-odstotni delež v podjetju iz Wolfsburga kupuje proizvajalec prestižnih modelov Porsche. Prevzem? Menda ne, gre zgolj zato, da želi Porsche preprečiti sovražni prevzem Volkswagna. Kakor koli, zdaj je pojasnjeno, zakaj so Volkswagnove delnice prejšnji teden poznale le pot navzgor. Njihovo vlogo je v ponedeljek s štiriodstotnim plusom prevzel DaimlerChrysler, ki naj bi v naslednjih letih z novimi modeli poskrbel za višje prihodke. V ospredju po rasti so bile še zavarovalnice, saj orkan Rita ni povzročil tolikšne škode, kot so se sprva bali.

To olajšanje so čutili tudi v ZDA. Indeks Dow Jones (10.443 točk) se je v ponedeljek zvišal za četrtino odstotka, potem ko so delnice Boeinga pridobile več kot dva odstotka. Vrednost evra je padla na 1,20 dolarja.