Preostali dobavitelji so državne družbe z drugačnimi portfelji, zato za zdaj novega stroška ne zaračunavajo oziroma zahtevajo bistveno manj. Foto: Pixabay
Preostali dobavitelji so državne družbe z drugačnimi portfelji, zato za zdaj novega stroška ne zaračunavajo oziroma zahtevajo bistveno manj. Foto: Pixabay

Lastniki sončnih elektrarn, ki so vključeni v zdaj že zaprto shemo neto meritev, trenutno plačujejo le omrežnino za priključno moč ter prispevek za obnovljive vire in soproizvodnjo toplote in elektrike ter morebiten presežek porabe nad proizvodnjo.

Že februarja so na podlagi zakona o oskrbi z električno energijo začela veljati nova pravila za delovanje trga, ki jih izdaja družba Borzen. Tudi za samooskrbne sončne elektrarne velja, da morajo dobavitelji izvajati 15-minutni obračun, kar pomeni, da morata biti proizvodnja in poraba v tem obdobju izravnani ne glede na to, da imajo odjemalci po stari shemi dogovorjen letni obračun.

Za podjetje SunContract, ki je z okoli 10-odstotnim tržnim deležem največji zasebni dobavitelj za male elektrarne, je to od dva- do trimilijonsko povečanje stroškov, ki ga bodo po novem nosili odjemalci v fiksnem znesku okoli 36 evrov na mesec. Ker menijo, da je to neupravičen retroaktivni poseg v pravico, so se odločili, da se obrnejo na ustavno sodišče.

"Ti stroški niso bili korektno na nas porinjeni, ker mi te storitve nismo obljubljali strankam, ampak je to storitev država leta 2014 z uredbo in potem pozneje tudi z zakonom potrdila ter strankam obljubila, da imajo letni obračun in da nimajo za to nobenih dodatnih stroškov," je za Radio Slovenija dejal direktor podjetja SunContract Gregor Novak.

Številne spremembe negativno vplivajo na povpraševanje

Drugi dobavitelji na tem področju so državne družbe z drugačnimi portfelji, zato za zdaj novega stroška ne zaračunavajo oziroma zahtevajo bistveno manj. Direktorica Združenja slovenske fotovoltaike Nina Hojnik je ob tem opozorila, da je kljub izdatnim sredstvom za spodbude, ki so na voljo tako poslovnemu sektorju kot fizičnim osebam po novi in stari shemi, povpraševanja malo.

"Negativni učinek je z vidika samega fotovoltaičnega sektorja v smislu nezaupanja, ki nastaja zaradi veliko sprememb v zadnjem obdobju, ne glede na to, da je bila večina teh sprememb pozitivna," je dejala. Kot ocenjuje, bo mogoče zmedo in nezaupanje, ki sta rezultat številnih novosti, odpraviti z jasno in strokovno komunikacijo.