Pogled na središče (dragega) Tokia. Foto: EPA
Pogled na središče (dragega) Tokia. Foto: EPA
Najcenejši: južnoafriški Johannesburg.

Vsakoletno raziskavo, ki je zajela 143 svetovnih velemest, je opravila družba Mercer, ki je za izhodiščno točko izračunov cen več kot 200 izdelkov od hrane in zabave do transporta in nepremičnin vzela New York.

Za japonsko prestolnico se je uvrstila Osaka, ki je bila lani na 11. mestu, Moskva, lanskoletna "zmagovalka", pa je letos pristala na tretjem mestu. Sledita Ženeva in Hongkong. Johannesburg (JAR) je od paragvajske prestolnice Asunción prevzel naziv najmanj dragega mesta. Južnoafriško milijonsko mesto je skoraj trikrat cenejše od Tokia.

London, ki velja za eno dražjih evropskih prestolnic, je letos prvič po letu 2001 padel s seznama 10 najdražjih mest - z nizkim funtom in stroški najemnin je s tretjega zdrsel na 16. mesto.

Dolar in jen vse močnejša
Japonska je pridobila nekaj mest predvsem zaradi okrepitve japonskega jena v primerjavi z ameriškim dolarjem. "Številne valute, vključno z evrom in britanskim funtom, so občutno oslabele v primerjavi z močnim ameriškim dolarjem, zaradi česar se je cela vrsta evropskih mest na lestvici povzpela," pojasnjuje Nathalie Constantin-Metral, raziskovalka pri Mercerju. Funt je v primerjavi z dolarjem padel za 18 odstotkov, jen pa se je okrepil za 12 odstotkov.

Precej se je podražila venezuelska prestolnica Caracas, ki se je z 89. mesta povzpela kar na 15. - tik pred London. New York je z 22. mesta splezal na 8. in postal edino ameriško (severno ali južno) mesto med prvo deseterico. Pet mest izmed prve deseterice je azijskih, deseterico pa zaokrožujeta še Zürich (Švica) na šestem mestu in Kopenhagen (Danska) na sedmem.