Država ni zadovoljna s poslovanjem banke. Foto: NLB
Država ni zadovoljna s poslovanjem banke. Foto: NLB
Borut Pahor
Država se banki ne odpoveduje, je poudaril premier. Foto: MMC RTV SLO
Država kritična do NLB-ja

Delničarji banke so se namreč na skupščini seznanili s poslovanjem v letu 2009. Pooblaščenec države, ki ima v NLB-ju 33-odstotni lastniški delež, je poudaril, da je slabo poslovanje tudi posledica neustreznega vodenja in nadzora. Od uprave je zato zahteval pojasnila o slabih naložbah, slabitvah in odpisih ter ukrepih in morebitni odškodninski odgovornosti za slabo poslovanje.

Jašovič: Posamezne posle prevetrili
Predsednik uprave banke Božo Jašovič je v odgovoru poudaril, da so na poslovanje NLB-ja poleg krize vplivali predvsem enkratni dogodki, povezani s poslovanjem LHB Frankfurt in hčerinske družbe v Ljubljani, z odpisi nepremičnin zaradi padca cen ter s slabitvami vrednostnih papirjev, ki jih je banka pridobila z zasegi delnic. Kot meni, je težko špekulirati, v kolikšni meri so rezultati posledica gospodarskih razmer. Povedal je tudi, da sta uprava in nadzorni svet prevetrila posamezne posle, o konkretnih ukrepih pa ni želel govoriti. Zatrdil je le, da se nanje pripravljajo.

Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da se bo treba odločiti o načinu dokapitalizacije banke: ali se bo to zgodilo z denarjem davkoplačevalcev ali pa z vstopom novega strateškega partnerja. Poudaril je tudi, da se država banki ne odpoveduje. Vlada po njegovih besedah čaka, da ji nadzorni svet in uprava prihodnji teden predstavita izbiro ene od alternativ.

Povečanja kapitala ne bo
Delničarji pa niso izglasovali predloga uprave in nadzornega sveta o odobrenem kapitalu, skladno s katerim bi bila uprava pooblaščena v obdobju petih let osnovni kapital povečati za največ 37,2 milijona evrov. Sklep bi moralo potrditi vsaj tri četrtine prisotnih lastnikov, a ga je podprlo le dobrih 62 odstotkov delničarjev.

Za nadomestnega člana nadzornega sveta NLB-ja je skupščina imenovala Jurija Detička, ki bo položaj prevzel 1. julija. Uprava in nadzorni svet sta prejela razrešnico za poslovno leto 2009.

Država kritična do NLB-ja