Jure Knez iz Dewesofta pravi, da so v podjetjih, ki so v lasti delavcev, zaposleni bolj motivirani. Foto: Radio Slovenija
Jure Knez iz Dewesofta pravi, da so v podjetjih, ki so v lasti delavcev, zaposleni bolj motivirani. Foto: Radio Slovenija

Svoje izkušnje so predstavili ta teden v trboveljskem podjetniškem pospeševalniku Katapult. Pristojno ministrstvo kot najboljšo obliko ocenjuje lastniško zadrugo in jo namerava podpreti tudi s posebnim zakonom.

Tovarne v lasti delavcev – ni to preživet koncept, dokazano neuspešen? Prvi mož svetovnega visokotehnološkega podjetja Dewesoft, ki je tudi v delni lasti zaposlenih, Jure Knez odgovarja: "Ti sistemi solastništva ponujajo v bistvu neko vmesno pot med starim načinom, socializmom in pa trdim kapitalizmom. Mislim, da je ta srednja pot prava."

Zaposleni so bolj motivirani, pripadni podjetju, z dobrim občutkom, da gredo v službo v svoje podjetje, in delajo za skupno dobro, dodaja.

Za Domel, proizvajalca elektromotorjev, je bila to rešitev, pravi predsednik uprave Matjaž Čemažar: "V našem primeru je model solastništva nastal, ko smo bili pred sovražnim prevzemom. Takrat so zaposleni stopili skupaj in zagotovili samostojnost pri nadaljnjem razvoju podjetja."

Edini cilj ni dobiček, ampak razvoj podjetja in zaposlenih, pravi Saša Muhič Pureber iz podjetja za informatizacijo in energetiko Inea. "To je eden redkih pravih načinov za obdržanje kapitala na domačih tleh in izplačevanja dobička tistim, ki so ga resnično zaslužili," pravi.

Inea je izbrala model lastniške zadruge, ki ga namerava s posebnim zakonom opredeliti in podpreti tudi država. Zakaj prav ta model? "Konkretna rešitev, za katero si prizadevamo na ministrstvu, je ena izmed oblik delavskega lastništva, za katero menimo, da je ena izmed bolj kakovostnih, saj ne samo, da vzpostavlja delavsko lastništvo, ampak ga na dolgi rok tudi ohranja," pravijo državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Klemen Ploštajner.

Ko nekdo ni več zaposlen zaradi menjave službe, upokojitve ali česa tretjega, ne more več ohraniti lastniškega deleža. Spodbude bodo, a jih še usklajujejo. "Neke davčne spodbude, predvsem tiste, ki so vezane na prenos podjetja od obstoječega lastnika na delavce," pojasnjuje Ploštajner.

Posebej bi podprli tudi lastniške zadruge zaposlenih kot rešitev za podjetja, ki bodo po upokojitvi ustanoviteljev ostala brez dedičev, pa so pomembna za ohranjanje delovnih mest in lokalno okolje.