Mnenje finančnega ministrstva po mnenju Mateje Duhovnik ni dovolj. Foto: BoBo
Mnenje finančnega ministrstva po mnenju Mateje Duhovnik ni dovolj. Foto: BoBo

Z denarjem davkoplačevalcev moramo gospodarno ravnati, ne smemo nasedati različnim pritiskom, da bi na škodo Darsa reševali plačilno nedisciplino v Sloveniji.

Milan Medved, predsednik nadzornega sveta Darsa
Miha Juhart
"Pravni sistem ne določa generalne obveznosti naročnika, da bi prevzel zavarovanje za terjatve podizvajalcev," meni pravnik Miha Juhart. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ta bančna garancija je smešna, združuje nekaj popolnoma različnih stvari, meša jabolka in hruške.

Miha Juhart, pravna fakulteta v Mariboru

"Zavedamo se težkega položaja podizvajalcev, radi bi jim pomagali, vendar je dvakratno izplačilo istih del negospodarno, še več, nezakonito," je na tiskovni konferenci dejala predsednica uprave Družbe za avtoceste RS Mateja Duhovnik. Vztraja, da je Dars svoje obveznosti že poravnal glavnim izvajalcem, in opozarja, da bodo pristojne institucije upravo zagotovo klicale na odgovornost.

Duhovnikova tudi dodaja, da mnenje finančnega ministrstva ni zadostna podlaga za plačilo že plačanih del. Zagotovila je še, da Dars sprotno pregleduje vse zahtevke podizvajalcev za plačilo in da nenominirani že prejemajo obvestila o zavrnitvi zahtevkov.

Dars bo tudi v predpisanem roku poročal DZ-ju in vladi o rešitvah situacije, kot zahtevate ti dve instituciji. Dars tako pregleduje vse zahtevke podizvajalcev, in če kateri od teh še ni bil plačan glavnemu izvajalcu (torej SCT-ju), ga bo poplačal iz lastnih sredstev.

Združenje podizvajalcev še vedno namerava izvesti dveurno protestno zaporo pomurske avtoceste. Duhovnikova je napovedala, da Dars soglasja ne bo izdal in da bodo v tem primeru ukrepale "pristojne institucije". Združenje ni nikoli predlagalo konstruktivne in zakonite rešitve nastale situacije, je še dodala prva dama Darsa.
Medved: Odgovornost nosi izključno nadzorni svet
Predsednik nadzornega sveta Darsa Milan Medved je glede nedavnega poziva Računskega sodišča k razrešitvi uprave zaradi negospodarnega ravnanja dejal, da NS spoštuje odločitev in poziv, vendar je "potrebno ločiti politiko od gospodarstva". Poziv so nadzorniki po Medvedovih besedah obravnali z vso dolžno skrbnostjo, vendar v tem primeru nosi vso odgovornost za odločitev izključno nadzorni svet, ki je tudi ugotovil, da ni bilo dovolj argumentov za razrešitev.

Če bi upravo na podlagi pomanjkljivih argumentov razrešili, bi lahko ta družbo tožila, zaradi česar bi nastala gospodarska škoda, je pojasnil Medved. Še posebej zato, ker je uprava izvedla pozitivno ocenjene popravljalne ukrepe, ki jih je nadzorni svet obravnaval na sedmih sejah. Naslednjo sejo je Medved napovedal za prihodnjo sredo, kjer bodo odgovornost uprave obravnavali še enkrat.

Kazenskih ovadb zoper dve članici uprave Medved ne bo komentiral, dokler ne dobijo epiloga. Glede zavarovanja, ki ga Dars plačuje za člane uprave in nadzornega sveta za primer povzročene poslovne škode, pa je Medved dejal, da je to namenjeno zavarovanju interesov družbe, ker so tožbe lahko izredno visoke.

Juhart: Bančna garancija je smešna
Pravnik Miha Juhart z mariborske pravne fakultete je za Dars pripravil pravno mnenje. Juhart ocenjuje, da je ta bančna garancija "smešna", "meša jabolka in hruške", a ne daje pravne podlage za uveljavitev bančne garancije v tem primeru. Garancija se namreč glasi na dobro izvedbo del in plačilo podizvajalcem, vendar je kot taka namenjena terjatvam Darsa proti SCT-ju, hkrati pa je namenjena tudi morebitni nesposobnosti SCT-ja za pridobitev nove garancije za odpravo napak v zajamčenih rokih, kar je po Juhartovi oceni mešanje popolnoma različnih stvari.

Če bi država zares želela zagotoviti izplačilo podizvajalcem, bi morali sprejeti predpis, ki bi vseboval neko obveznost naročnika, da prevzema poroštvo za obveznosti do podizvjalcev ali pa bi se k temu morala zavezati naročnik in izvajalec s pogodbo. A tega v tem primeru ni, je pojasnil Juhart. Država sicer z zakonskimi spremembami počasi dela korake v pravo smer ureditve področja, a predpisi pač ne morejo veljati za nazaj, je sklenil.

Z denarjem davkoplačevalcev moramo gospodarno ravnati, ne smemo nasedati različnim pritiskom, da bi na škodo Darsa reševali plačilno nedisciplino v Sloveniji.

Milan Medved, predsednik nadzornega sveta Darsa

Ta bančna garancija je smešna, združuje nekaj popolnoma različnih stvari, meša jabolka in hruške.

Miha Juhart, pravna fakulteta v Mariboru