DUTB je letos šel skozi odmevne kadrovske menjave v vodstvu. Foto: BoBo
DUTB je letos šel skozi odmevne kadrovske menjave v vodstvu. Foto: BoBo
Evri,bankovci, denar
DUTB se je s štirimi izdajami obveznic zadolžila za dobro milijardo in pol evrov. Foto: Reuters

Prva izdaja obveznic z oznako DUT01 je sicer nominalno vredna 505,8 milijona evrov. Družba za upravljanje terjatev bank je ob tem poplačala tudi obresti, in sicer iz vseh štirih izdaj, 45,5 milijona evrov.

"Poplačilo obveznice DUT01 predstavlja pomemben korak pri uresničevanju poslanstva DUTB-ja, ki ga opredeljuje zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank," piše v sporočilu za javnost. "S poplačilom obveznice je DUTB znižal zadolženost, povrnil vložena sredstva in s tem razbremenil Republiko Slovenijo in njene davkoplačevalce."

Del denarja iz delovanja ...
DUTB je večji del denarja za poplačilo obveznic ustvaril z aktivnim upravljanjem sredstev, ki so bila konec leta 2013 in v drugi polovici leta 2014 na DUTB prenesena z Nove Ljubljanske banke (NLB), Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), Abanke in Banke Celje v okviru izvajanja ukrepov za krepitev stabilnosti bank.

... likvidnostnih rezerv ...
Del denarja za poplačilo obveznice je slaba banka namenila tudi iz likvidnostne rezerve, ki jo je država zagotovila ob dokapitalizaciji v obliki državnih obveznic z oznako RS38.

... in del iz nove zadolžitve
DUTB je za preostali del poplačila obveznice DUT01 pri najboljšem ponudniku (NLB) najel dolgoročno posojilo za 200 milijonov evrov, ki zapade sredi decembra 2017.

"DUTB ima možnost posojilo v celoti ali delno predčasno poplačati, s čimer se bo povečala fleksibilnost DUTB-ja pri upravljanju z likvidnostjo," so ob tem poudarili v družbi.

Za posojilo odgovarja država
Posojilo ni zavarovano z izdajo brezpogojnega in nepreklicnega državnega poroštva, kot to velja za vse izdane obveznice DUTB-ja, ampak za obveznosti DUTB-ja iz posojilne pogodbe subsidiarno odgovarja država v skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, so še navedli na DUTB-ju.

DUTB je z izdajo obveznic financiral odkup terjatev od bank, ki so bile vključene v državno reševanje bančnega sistema.

Za kaj je šel izposojeni denar
Doslej je slaba banka izdala štiri obveznice. Prva in druga izdaja, po okoli 500 milijonov evrov, ki je prva v plačilo zapadla danes, druga pa bo 15. decembra 2016, sta bili namenjeni plačilu za terjatve NLB-ja in NKBM-ja.

Tretja izdaja za okoli 424 milijonov evrov, ki je bila namenjena plačilu terjatev Abanke, in četrta izdaja v višini 127 milijonov evrov, ki je bila namenjena plačilu terjatev Banke Celje, zapadeta 15. decembra 2017.