Foto: BoBo
Foto: BoBo

DUTB je javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za odkup svežnja terjatev do 16 pravnih oseb v skupni vrednosti 402,7 milijona evrov objavil 25. aprila. Rok za oddajo zavezujočih ponudb je bil sprva do vključno 25. maja, nato pa podaljšan do 10. junija.

Vsebine svežnja terjatev v t. i. slabi banki niso razkrivali, so pa pri časopisu Dnevnik pozneje razkrili, da so med njimi terjatve do telekomunikacijskega operaterja T-2 in z njim povezanih treh družb v skupnem znesku 130 milijonov evrov, do tovarne papirja Goričane in dveh lastniško povezanih družb v skupni vrednosti okoli 25 milijonov evrov in do družbe Fori skupina, ki je med drugim lastnica Tekstilne tovarne Okroglica, v podobni vrednosti 25 milijonov evrov.

V ta sveženj terjatev naj bi bile vključene tudi terjatve do dveh gradbenih družb, ki sta končali v stečaju. Šlo naj bi za terjatve do ajdovskega Primorja v vrednosti približno 65 milijonov evrov in za terjatve do velenjskega Vegrada za okoli 50 milijonov evrov.

Drugi sveženj

Le dan po objavi razpisa za prvi sveženj terjatev je DUTB objavil še javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za odkup terjatev do 12 pravnih oseb, ki so na 1. april v skupni vrednosti znašale 70,8 milijona evrov. Tudi v tem primeru so rok za oddajo ponudb podaljšali.

V ta drugi sveženj so bile po informacijah Dnevnika vključene izključno terjatve do 12 podjetij, ki so zavarovane z nepremičninami. Ta sveženj naj bi oblikovali, potem ko je investitor izrazil interes, da bi tovrstne terjatve prevzel.

Po neuradnih informacijah časopisa Finance od DUTB-ja, ki se mu bo konec leta iztekla življenjska doba, ni pričakovati nobene večje prodaje več. Približno pol milijarde evrov neprodanega premoženja naj bi tako prenesli na Slovenski državni holding, predvidoma tako, da bodo k holdingu pripojili DUTB.

Je pa DUTB danes objavil razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za odkup terjatev do družbe Beti. Kot izhaja iz objave na spletni strani DUTB-ja, gre za terjatve v vrednosti 3,9 milijona evrov. Rok za oddajo ponudb je do 23. septembra do 14. ure.