Foto: EPA
Foto: EPA

Vsi donosi na izdane obveznice posameznih držav v državah evroobmočja so se zvišali, najmanj v Nemčiji in najbolj v Italiji. ECB naj bi te razlike v ceni zadolževanja v prihodnje blažil s posebnim instrumentom.

Razlike v ceni zadolževanja gre pripisati različnim ekonomskim razmeram v posameznih članicah. ECB sicer teh razlik ne more blažiti, lahko pa blaži posledice sprememb v denarni politiki, torej spremembe, vezane na višje obrestne mere, pojasnjuje guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle: "Ta instrument lahko razumemo kot zavarovanje v primeru, da bi normalizacija denarne politike privedla do čezmernega razkoraka v ceni zadolževanja med posameznimi članicami. Potem lahko na ravni ECB-ja uporabimo ta instrument."

Kaj konkretno to pomeni? "Pripravljeni so odkupovati državne papirje držav, ki bi prišle v neke finančne težave, in to daje še dodatno zagotovilo, da se ti pribitki ne zvišujejo tako, kot bi se sicer v nekem drugem obdobju," je pojasnil vodja upravljanja obvezniških naložb pri Generali Investments Primož Cencelj.

Pribitki na izdane obveznice so se v preteklem mesecu sicer zvišali v vseh državah evroobmočja. Najmanj v Nemčiji, za dobrih 100 bazičnih točk, na 1,77 odstotka letno. V Italiji pa največ, za 130 dodatnih bazičnih točk.

Kaj pa slovenske državne obveznice? "Slovenija je relativno zelo stabilna, kar pomeni, da so se zahtevane donosnosti dvignile v skladu s preostalimi državami, ki so blizu jedrnega EU-ja," razlaga Cencelj.

V primeru zaostrovanj pa ima ECB zdaj na voljo, kot rečeno, instrument za ukrepanje. Kot pravi guverner Vasle, je instrument pripravljen, v zadnjih tednih pa ga za zdaj še ni bilo treba uporabiti.