Forint je v primerjavi z evrom izgubil šest odstotkov vrednosti zaradi primerjave Madžarske z Grčijo. Foto: EPA
Forint je v primerjavi z evrom izgubil šest odstotkov vrednosti zaradi primerjave Madžarske z Grčijo. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker in Olli Rehn
Juncker in Rehn mirita, da Madžarska ni v tako velikih težavah, kot pravijo nekateri. Foto: Reuters

"Ne vidim razloga, da bi bili zaskrbljeni. Madžarska vlada bo naredila, kar mora narediti. Težko je," je po srečanju finančnih ministrov 16 članic evroobmočja dejal vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn. Dodal je, da je IMF pripravljen na srečanje z novo madžarsko desnosredinsko vlado, če bi Budimpešta zaprosila za take pogovore še pred rednim srečanjem avgusta, namenjenim oceni IMF-ovega posojilnega programa za Madžarsko.

Po izbruhu finančne krize leta 2008, ko je začela madžarska valuta forint izgubljati vrednost, je Budimpešta zaprosila za in dobila 25-milijardni sveženj pomoči EU-ja in IMF-a, da bi se izognila gospodarskemu propadu.

Državni sekretar šokiral živčne trge
Že tako negotove finančne trge je pretekli teden pretresel državni sekretar v kabinetu madžarskega predsednika vlade Mihaly Varga, ko je izjavil, da Madžarski grozi scenarij močno zadolžene Grčije. Vargi je pritrdil tudi podpredsednik vladajoče stranke Fidesz Lajos Kosa, ki je dejal, da so razmere na Madžarskem "zelo kritične, stanje je primerljivo grškemu, bankrot države je blizu".

Varga je nekaj dni pozneje nekoliko omilil svoje besede, ko je dejal, da so temelji madžarskega gospodarstva zdravi. Budimpešta se je zavezala, da bo proračunski primanjkljaj letos zadržala na vzdržni ravni in hkrati spodbudila rast domačega gospodarstva. "Vlada pripravlja akcijski načrt, ki bo zagotovil dvoje - proračunski primanjkljaj bo letos zadržal na ravni 3,8 odstotka bruto domačega proizvoda in hkrati spodbudil gospodarstvo," je povedal madžarski minister za gospodarstvo Gyorgy Matolcsi in dodal, da bo premier Viktor Orban o tem v torek spregovoril tudi v parlamentu.

"Ne vidim težav"
Da Madžarske ni mogoče primerjati z Grčijo, meni tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. "Ne vidim nobenih težav, sploh z Madžarsko. Težavo vidim le v tem, da vodilni madžarski politiki govorijo preveč," je bil duhovit Jean-Claude Juncker, vodja evroskupine.