V Davosu je dobro poskrbljeno za varnost udeležencev. Foto: EPA
V Davosu je dobro poskrbljeno za varnost udeležencev. Foto: EPA

Ustanovitelj Foruma Klaus Schwab je v nagovoru pred začetkom srečanja poudaril, da se svet ni še nikoli spopadal s toliko vsestranskimi izzivi naenkrat, zaradi česar je WEF pred začetkom letošnjega foruma opravil posebno študijo o najpomembnejših svetovnih izzivih v letu 2011.

Kot pet največjih izzivov so najuglednejši predstavniki s političnega, gospodarskega, akademskega in civilnodružbenega področja navedli premike gospodarske moči od razvitih k hitro rastočim državam, ki jih je kriza močno pospešila, nadaljnjo eksplozivno rast svetovnega prebivalstva, številne negotovosti glede svetovnega gospodarskega okrevanja, poglabljanje neenakosti med državami in znotraj držav ter vprašanje omejenosti naravnih virov, ki predstavlja resno grožnjo stabilnosti.

Do konca tedna se bo v Davosu mudilo okoli 2.500 udeležencev iz poslovnega in političnega sveta, civilne družbe in sveta zabave. Svoj prihod je napovedalo tudi 35 voditeljev držav in vlad. Za varnost udeležencev bo skrbelo okoli 5.000 vojakov in policistov, ki so imeli v preteklosti kar nekaj dela s protestniki, ki so se zgrnili pod švicarske vršace, da bi izrazili svoje nasprotovanje nepravični globalizaciji, ki jo po njihovem mnenju poosebljajo prav zbrani v Davosu.

Novo svetovno resničnost bo odražala tudi sestava udeležencev, saj bodo Rusija, Indija, Kitajska in Brazilija v Davos letos poslale zelo močne delegacije, prav tako bo več udeležencev kot kdaj prej prišlo s črne celine.

Brez veliko denarja ni udeležbe
Sodelovanje na srečanju bogatih in vplivnih pa ni poceni. Za prihod v Davos je najprej treba biti član WEF-ja, osnovno članstvo pa stane 50.000 švicarskih frankov (38.800 evrov), vstopnica za forum pa bančni račun zmanjša še za 18.000 frankov oziroma 14.000 evrov. Če želi udeleženec dostop do zasebnih srečanj s kolegi iz gospodarstva, je treba postati poslovni član WEF-ja, kar stane dobrih 129.000 frankov oz. okoli 100.000 evrov, potem pa je treba kupiti še vstopnico.

Če želi neki poslovnež pripeljati še kolege, pa to ni mogoče storiti le z nakupom dodatnih vstopnic, temveč je treba postati poslovni partner foruma, kar znese skoraj 248.000 frankov oz. 192.000 evrov, nato pa je treba kupiti še potrebne vstopnice, razkriva časnik New York Times.