Na ljubljanski borzi je bilo veliko prometa z delnicami Hidrotehnika. Foto: RTV SLO
Na ljubljanski borzi je bilo veliko prometa z delnicami Hidrotehnika. Foto: RTV SLO
Applove delnice so poskočile za šest odstotkov. Foto: Reuters

Ta teden se je tečaj Petrola (62.000 SIT) znižal za dva odstotka, saj se pojavljajo dvomi o lanskem dobičku in špekulacije o odhodu direktorja Janeza Lotriča. V petek je bilo največ prometa (po 60 milijonov SIT) s Krko in Mercatorjem.

Krka je dan končala pri 78.200 SIT, Mercator pa pri 35.600 SIT oziroma za odstotek v plusu. Večja kupca sta bili borzni hiši Publikum in Hypo. Po padcu na več kot enoletno dno (na dobrih 33.000 SIT) se ta mesec Mercatorjeve delnice ves čas dražijo. Luka Koper, ki je v torek za kratko pogledala pod 7.000 SIT, je dražja še za 0,7 odstotka, podobno tudi Gorenje.

Na prostem trgu so mastno zaslužili tisti, ki so prodali delnice Hidrotehnika. Ob izjemno visokem prometu 195 milijonov SIT (posebej če vemo, da s temi delnicami tudi po več mesecev sploh ni prometa) se je cena ob nakupih Perspektive podvojila in izstrelila do dveh tisočakov. Hladen tuš so na vroč poletni dan doživeli lastnike Plame-Pur (-8 odstotkov) in predvsem Belinke (-13 odstotkov), katerih vrednost (4.543 SIT) je najnižja od jeseni 2003.

Slovenski borzni indeks je pridobil tretjino odstotka, indeks PIX pa se je po treh plusih nekoliko znižal.

Apple razveselil vlagatelje
Širši ameriški delniški indeks S&P 500 je v četrtek končal najvišje v zadnjih štirih letih, okrog pol odstotka pa sta pridobila indeksa Dow Jones (10.628 točk) in Nasdaq (2.152), ki sta dosegla štiri- oziroma šestmesečni vrh. "Čestitkam" se pridružuje tudi Evropa, ki iz dneva v dan postavlja triletne rekorde. V četrtek je delniški indeks FTSEurofirst 300 dan končal pri 1.165 točkah.

Kaj žene borze navzgor? V prvi vrsti dobri poslovni rezultati drugega letošnjega četrtletja (v primerjavi z istim lanskim obdobjem naj bi se dobiček v povprečju povečal za 7,5 odstotka), spodbudni gospodarski podatki v ZDA (nizka inflacija v kombinaciji z lepo rastjo BDP-ja), na pomoč pa je priskočila še cenejša nafta (v ZDA je v četrtek padla za dobra dva dolarja, na 57,8 dolarja).

Zvezda dneva je bilo podjetje Apple, katerega delnice so po objavi odličnih rezultatov (iPod je prava uspešnica) poskočile za dobrih šest odstotkov. Med delnicami, vključenimi v Dow Jones, je največ, tri odstotke, pridobil General Motors. V Evropi je švicarski Novartis pridobil 1,6 odstotka.