Dokapitalizacija Iskraemeca je nujna za izvedbo prestrukturiranja podjetja in za zagotavljanje njegovega tekočega poslovanja. Foto: RTV  SLO
Dokapitalizacija Iskraemeca je nujna za izvedbo prestrukturiranja podjetja in za zagotavljanje njegovega tekočega poslovanja. Foto: RTV SLO

Pogajanja bodo uprava in največji lastniki Iskraemeca nadaljevali z dvema najugodnejšima ponudnikoma. Po neuradnih podatkih gre za celjsko trgovsko družbo Engrotuš in ljubljansko Iskro, ki jo vodi Dušan Šešok. Odločitev bo znana v prihodnjih dneh.

Zavezujoče ponudbe je sicer oddalo pet ponudnikov, novi investitor, ki ga iščejo že več kot mesec dni, pa bo postal tretjinski lastnik kranjskega proizvajalca števcev in bo imel odločilni vpliv na potek postopka prisilne poravnave, v katerem je Iskraemeco od februarja.

Do junija nujen načrt finančne reorganizacije
Uprava Iskraemeca mora do junija kranjskemu okrožnemu sodišču predložiti načrt finančne reorganizacije podjetja, v katerem mora biti načrtovano tudi plačilo terjatev upnikom, ki jim Iskraemeco dolguje 13,6 milijarde tolarjev. Investitorja morajo potrditi tudi družba pooblaščenka, prek katere imajo zaposleni 51-odstotni lastniški delež, ter Kad in Sod, ki bosta v Iskaemecu obdržala skoraj 25 odstotni delež.