Layu so ločeno sodili še za prevare komercialnih bank. Foto: Reuters
Layu so ločeno sodili še za prevare komercialnih bank. Foto: Reuters
Jeff Skiling
Skilling je ob branju porotine odločitve gledal v tla. Foto: EPA

Za nekdanjega generalnega direktorja Laya je porota odločila, da je kriv goljufije in zarote, s čimer naj bi sodeloval v finančnem škandalu, ki je ameriškega energetskega velikana popeljal v bankrot. Za ta dejanja 64-letniku grozi do 45 let zaporne kazni.

V ločenem sodnem postopku so za Laya odločili, da je kriv bančne prevare, saj naj bi od štirih različnih bank dobil za kar 75 milijonov dolarjev osebnega posojila, ki ga je uporabil za nakup delnic.

Lay je leta 1988 za Georga Busha starejšega zbiral finančna sredstva za njegovo predvolilno kampanjo, ki je vodila v izvolitev Busha na mesto ameriškega predsednika. Takrat se je tudi spoprijateljil z Bushevo družino. Kljub temu za Busha mlajšega škandal ni imel političnih posledic.

Skillingu, prav tako vodilnemu v Enronu, pa je porota prisodila odgovornost za zaroto, goljufije, laganje in uporabo notranjih informacij, zaradi česar bi lahko dobil do 185 let zapora.

52-letni Skilling se je Enronu pridružil leta 1990 in takoj postal vodja oddelka, ki je trgoval z zemeljskim plinom. Vpeljal je revolucionarni sistem trga plina, s čimer je začelo podjetje mogočno rasti.

Enron, ki je bil ustanovljen leta 1985, je bil pred omenjenimi zlorabami sedmo največje ameriško podjetje, bankrotiral pa je decembra 2001. Tako je število obsojenih oziroma tistih, ki so svojo krivdo glede goljufij, povezanih z Enronom, priznali, naraslo že na 19.

Oba sta zanikala krivdo
V sodnem procesu proti Layu in Skillingu je nastopilo 56 prič, med njimi tudi finančni direktor podjetja Andrew Fastow, ki je zatrdil, da je vse nečedne posle počel z odobritvijo Laya in Skillinga, oba pa sta to zanikala in trdila, da je za vse skupaj kriv Fastow.

Največje zlorabe so se dogajale od leta 1999 naprej, ko so začeli z navideznimi posli prikrivati velike izgube in napihovali dobičke. Zaradi bankrota Enorna je na cesti ostalo veliko njegovih uslužbencev, brez pokojnin pa so ostali tudi tisti, ki so živeli od dividend podjetja.

Odziv Bele hiše
Sicer se je na razsodbo sodišča odzvala tudi Bela hiša, ki jo vodi George Bush mlajši, in menila, da odločitev sodišča prinaša močno sporočilo korupciji. Predstavnik Bele hiše Toiny Snow je dejal, da ameriška administracija ni nikoli kazala tolerance za podobna dejanja.