Foto:
Foto:
Inflacija v Sloveniji se na letni ravni postopno zmanjšuje.

Po napovedih Komisije naj bi namreč letošnja povprečna gospodarska rast v vseh 25 članicah EU-ja znašala le dva odstotka, na območju gospodarske in denarne unije pa celo samo 1,6 odstotka.

Razlogov za to naj bi bilo več, predvsem visoke cene nafte in visoka cena evra, poleg tega pa naj bi se gospodarstvo počasi okrepilo šele prihodnje leto.

Povečan izvoz
Višja gospodarska rast v Sloveniji pa naj bi bila po napovedi Bruslja predvsem posledica povečanega izvoza, močno povečane domače porabe na račun omejenih plač in nizkih obrestnih mer, prihodnje leto pa predvsem še nižjih cen nafte. Leta 2006 naj bi Slovenija po napovedih Komisije dosegla kar 4-odstotno rast.

Nižja inflacija
Ugodne so tudi napovedi Bruslja o inflaciji v Sloveniji, ki naj bi bila tako letos kot prihodnje leto 2,6-odstotna. Nadaljevalo naj bi se tudi zniževanje stopnje nezaposlenosti, medtem ko naj bi se proračunski primanjkljaj zaradi zniževanja prihodkov na račun davčne reforme letos v Sloveniji povečal na 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Ocene za Slovenijo gor
Komisija je sicer v napovedi oktobra lani napovedala, da bo Slovenija letos imela le 3,6-odstotno gospodarsko rast, leta 2006 pa 3,8-odstotno. Urad za makroekonomske analize in razvoj je v jesenski napovedi za letos napovedal 3,8-odstotno gospodarsko rast, do 15. aprila pa mora oddati svojo spomladansko napoved. Ta naj bi ostala nespremenjena.

Opozorilo kršiteljicam
Komisija je opozorila tudi na Nemčijo, Francijo, Italijo in Grčijo, ki bodo kršile pravila Pakta o stabilnosti in rasti, saj bodo imela primanjkljaje znova višje od treh odstotkov BDP-ja.