V letu dni so se najbolj povišale cene alkohola in tobačnih izdelkov. Foto: EPA
V letu dni so se najbolj povišale cene alkohola in tobačnih izdelkov. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn opominja, da okrevanja ne bo, dokler se banke ne 'poberejo'. Foto: EPA

"Pričakujemo, da bo gospodarstvo začelo okrevati v prvem četrtletju 2010, razmere pa se bodo začele izboljševati že oktobra, novembra letos," je ob obisku na Dunaju dejal prvi mož Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn, ki se udeležuje konference gospodarstvenikov. Ob tem je opomnil, da so tveganja še vedno visoka in da je okrevanje odvisno predvsem od ukrepov, ki bodo izvedeni v bančnem sektorju. "Okrevanja ne bo, dokler se na noge ne bodo postavile banke."

BDP se je skrčil za 2,5 odstotka
V primerjavi s prejšnjim trimesečjem se je BDP skrčil za rekordnih 2,5 odstotka, v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem pa se je BDP v območju evra v prvih treh mesecih skrčil za 4,6 odstotka, v celotnem EU-ju pa za 4,4 odstotka, kažejo podatki Eurostata. Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so največje krčenje gospodarstva v EU-ju v letošnjih prvih treh mesecih zaznale Latvija (18,6 odstotka), Estonija (15,6 odstotka) in Litva (10,9 odstotka). Sledijo Nemčija, Romunija, Italija, Slovaška, Madžarska in Nizozemska, za Slovenijo pa ni podatkov. Kot je poudaril Strauss-Kahn v odzivu na zgoraj navedene podatke, nekdaj cvetoča vzhodnoevropska gospodarstva, kot sta Slovaška in Latvija, med svetovno recesijo tonejo globlje kot druge evropske države. Ključna pri padcu sta bila padec svetovne trgovine in konec obdobja poceni posojil.

Latvija naj bi po ocenah nekaterih ekonomistov letos imela 20-odstotni padec BDP-ja, v velikih težavah pa je tudi Slovaška, kjer je gonilo gospodarstva avtomobilska industrija. Slovaško gospodarstvo tehnično ni v recesiji, čeprav se je njeno gospodarstvo v prvem letošnjem četrtletju z izjemo Latvije bolj skrčilo od drugih evropskih gospodarstev. Vse vzhodnoevropske države se spopadajo z največjimi težavami, odkar so v 90. letih prejšnjega stoletja začele trancizijo.

Najvišjo inflacijo ima Romunija
Eurostat je objavil tudi nove podatke o inflaciji: letna stopnja inflacije v območju je bila aprila 0,6 odstotka, s čimer je ostala na isti ravni kot marca. V celotnem EU-ju se je letna stopnja inflacije znižala za 0,1 odstotka, na 1,2 odstotka. Najbolj so se podražili alkohol in tobačni izdelki ter hotelske in gostinske storitve, največjo inflacijo pa so imeli v Romuniji, kjer so se cene na letni ravni zvišale za 6,5 odstotka. Sledijo Litva (5,9 odstotka), Latvija (5,9 odstotka), Poljska (4,3 odstotka) in Bolgarija (3,8 odstotka). V Sloveniji so bile aprila cene višje za 1,1 odstotka v primerjavi z lani.

K. T.