Umar je opozoril na nujnost gospodarskih reform za večjo konkurenčnost. Foto: RTV SLO
Umar je opozoril na nujnost gospodarskih reform za večjo konkurenčnost. Foto: RTV SLO
Povprečen BDP EU-ja naj bi ujeli leta 2013, a ne s to hitrostjo, pravi Umar. Foto: EPA

Prepočasno zmanjševanje zaostanka so predstavili z vidika zastavljenih ciljev strategije razvoja Slovenije. V poročilu, ki ga bo na eni izmed sej obravnavala vlada, Umar poudarja nujnost gospodarskih reform, ki bi pospešile konkurenčnost gospodarstva.

Pri trajnostnem razvoju ugotavljajo izboljšanje vključevanja okolijskih ciljev v gospodarski razvoj, precej slabši pa so rezultati z vidika demografskih smernic. Ključni slabosti sta tudi visoka energetska intenzivnost in hitra rast cestnega blagovnega prometa.

Neusklajen razvoj med letoma 2000 in 2004
Med letoma 2000 in 2004 razvoj v Sloveniji ni bil usklajen, še ugotavlja Umar, saj je bil gospodarski razvoj počasnejši od socialnega in okolijskega, kar pa ni običajno za države EU-ja s hitro gospodarski rastjo.

Umar je kritiko naslovil tudi na državo, ki spremlja in usmerja razvojne smernice. Urad pravi, da država ni bila kos zahtevnim nalogam na področju izvajanja razvojne funkcije v obdobju 2000-2004.

Kdaj bomo ulovili povprečje?
Poročilo pojasnjuje, da je Slovenija v letu 2004 dosegla 79 odstotkov povprečnega BDP-ja EU-ja, po mnenju Eurostata celo 81 odstotkov. Ob nadaljevanju počasnejšega napredka bomo do leta 2013 dosegli 94 odstotkov, cilj strategije razvoja Slovenije pa je do tega leta povprečje že preseči.