FURS v letu 2015 pričakuje porast informacij od tujih davčnih organov iz naslova avtomatične izmenjave informacij. Foto: BoBo
FURS v letu 2015 pričakuje porast informacij od tujih davčnih organov iz naslova avtomatične izmenjave informacij. Foto: BoBo

"Uslužbenci, ki dosegajo dohodke iz zaposlitve pri tujem delodajalcu v tujini, naj do konca leta na svoj davčni urad vložijo izpolnjen obrazec napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, kjer napovejo dohodke iz tujine. Na podlagi napovedi jim bo davčni organ na začetku prihodnjega leta izdal odločbo o odmeri akontacije dohodnine, s katero jim bo določil zneske akontacije za celotno davčno leto (mesečni obroki)," so v sporočilu za javnost zapisali na finančni upravi (FURS). S plačilom mesečnih obrokov se tako lahko izognejo visokemu doplačilu dohodnine pri letni odmeri dohodnine.

Zavezanci, ki bodo v letu 2015 prvič prejeli dohodke iz delovnega razmerja pri tujem delodajalcu v tujini ali pokojnino iz tujine, pa morajo po navedbah FURS-a vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine v sedmih dneh od dneva, ko bodo prvič prejeli te dohodke.

"Če v letu 2014 dohodkov iz zaposlitve iz tujine niste napovedovali sproti, boste to lahko storili leta 2015 v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine za leto 2014 oziroma boste lahko do konca julija 2015 oddali obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2014, če informativnega izračuna ne boste prejeli do 15. junija 2015. V ugovoru zoper informativni izračun dohodnine lahko poleg sprememb in dopolnitev podatkov o dohodkih uveljavljate tudi odbitek tujega davka ali oprostitev," še opozarjajo na finančni upravi.

FURS v letu 2015 pričakuje porast informacij od tujih davčnih organov iz naslova samodejne izmenjave informacij na podlagi evropske direktive o upravnem sodelovanju na področju obdavčevanja, ki uvaja obvezno samodejno izmenjavo informacij tudi za dohodke iz zaposlitve.