Gospodarska klima v Sloveniji se je aprila po ugotovitvah Statističnega urada RS izboljšala. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarska klima v Sloveniji se je aprila po ugotovitvah Statističnega urada RS izboljšala. Foto: MMC RTV SLO

Vrednost kazalca gospodarske klime je bila ta mesec tri odstotne točke višja kot marca in 23 odstotnih točk višja kot aprila 2009. Aprila so direktorji težnje v predelovalnih dejavnostih ocenili tri odstotne točke višje kot pretekli mesec in 31 odstotnih točk bolje kot pred letom dni. V mesečni primerjavi se je najbolj zvišala vrednost kazalnika izvozna naročila, in sicer za 13 odstotnih točk. Pričakovanja so ugodna tudi za naslednje tri mesece.

Težnje v trgovini na drobno so se aprila glede na marec izboljšale za osem odstotnih točk, glede na lanski april pa za 23 odstotnih točk. Tudi na tem področju so se obeti za prihodnje tri mesece izboljšali. Slabše pa je zaupanje v gradbeništvu, ki je bilo v aprilu za dve odstotni točki nižje kot predhodni mesec, glede na april 2009 pa je bilo nižjo za devet odstotnih točk. Glavna omejitvena dejavnika v gradbeništvu sta bila aprila nezadostno povpraševanje in velika konkurenca v panogi.

V storitvenih dejavnostih pa je bila vrednost kazalnika zaupanja aprila za tri odstotne točke višja kot marca in 20 odstotnih točk višja kot aprila lani. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj so se v primerjavi z marcem izboljšale, izjema je le kazalnik zaposlovanje, je še navedel Statistični urad RS