Grške finančne stiske ne pojenjajo. Foto: EPA
Grške finančne stiske ne pojenjajo. Foto: EPA
Grški finančni minister Venizelos je potrdil, da je recesija hujša od pričakovanj. Foto: EPA

Grški mediji poročajo, da je med njimi in grškimi oblastmi nastal hud razdor, kar pa so v Atenah že zanikali. Obenem so sporočili, da se bo grško gospodarstvo letos skrčilo bolj, kot je bilo predvideno.

Revizorji iz Bruslja, ECB in IMF so v Atene pripotovali ta teden z nalogo pregledati potek implementacije gospodarskih reform, s katerimi naj bi Grčija izpolnila zaveze, ki jih je dala v zameno za finančno pomoč. Na podlagi revizije bi nato odločili, ali Grčiji odobriti novo tranšo posojila.

Grško finančno ministrstvo je sporočilo, da t. i. trojka zahteva hitrejše izvajanje ukrepov. "Ima prav," so dodali. Ob tem so sporočili, da so predstavniki vseh treh organizacij začasno prekinili svojo misijo v Atenah. Revizorji so namreč zaprosili za vladni osnutek proračuna za leto 2012, ki pa bo pripravljen šele naslednji teden. Skladno s tem se bodo pogovori vseh vpletenih nadaljevali čez kakšnih deset dni, so pojasnili na ministrstvu.

Le nekaj nasprotij
Poročanje medijev, da je revizija zaustavljena zaradi resnih nesoglasij med trojko in grškimi oblastmi, je ministrstvo zanikalo. Priznalo je, da je bilo med predstavniki trojke in Aten nekaj nasprotij glede gospodarskih ocen, obenem pa je poudarilo, da so pogovori potekali v "zelo dobrem ozračju".

"Misija, namenjena razpravi o najnovejšem gospodarskem razvoju in pregledu izvajanja politik, je bila začasno prekinjena z namenom, da se grškim organom omogoči dokončanje tehničnega dela, ki je med drugim povezano s proračunom za leto 2012 in strukturnimi reformami za spodbujanje rasti. Skupna misija se bo v Atene predvidoma vrnila sredi septembra," so navedli tudi v Bruslju.

BDP skrčen za 5 odstotkov
Da so prekinitev misije predvideli, pa je na poznejši novinarski konferenci zatrdil grški finančni minister Evangelos Venizelos. Ta sicer vztraja, da Grčija ne bo sprejela nobenih novih ukrepov in se bo držala le reform, ki jih je kot pogoje za finančno pomoč EU in IMF potrdil tudi grški parlament. Obenem je minister priznal, da je Grčija v hujši recesiji, kot je bilo napovedano. Kot je ocenil, se bo grški bruto domači proizvod (BDP) letos skrčil za pet odstotkov in ne le za 3,5 odstotka, kot so grške oblasti napovedovale v začetku leta.

To po Venizelosovih besedah pomeni, da Atenam ne bo uspelo izpolniti letošnjega cilja zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja. Ta cilj je bil sicer ključen za potrditev 110 milijard evrov vrednega posojila Grčiji, odobrenega lansko leto. Cilj grške vlade je bil znižati primanjkljaj na 7,4 odstotka BDP, po špekulacijah grških medijev pa bo ta številka zdaj dvignjena na 8,8 odstotka BDP. Venizelos novih načrtov v tej luči danes ni želel predstaviti.

Grčija se je za prvo posojilo z EU in IMF v višini 110 milijard evrov dogovorila maja lani, zdaj pa se Grčiji obeta še drugi reševalni paket, vreden 109 milijard evrov. Grški dolg medtem trenutno znaša več kot 350 milijard evrov.