Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve
Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Gospodarski minister Matjaž Han je na obisku v Budimpešti. Z gostitelji se pogovarja o nadaljnji krepitvi gospodarskega sodelovanja s poudarkom na večji prisotnosti slovenskih podjetij na Madžarskem. Srečal se bo tudi z vodstvom sklada Indotek na temo nakupa deleža Sberbanka v Fortenovi in učinkov posla na Mercator.

Najprej se je sešel z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom, tema pa so bili ukrepanje držav za blažitev energetske krize in možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Glede obravnavanja inflacije in energetske draginje je Han ocenil, da je oziroma bo Slovenija na tem področju, posebej pri pomoči (energetsko intenzivnemu) gospodarstvu, morda naredila celo več korakov kot Madžarska. V vzhodni slovenski sosedi so sicer že lani sprejeli kar nekaj odločnih ukrepov za regulacijo cen pogonskih goriv in nekaterih osnovnih živil, a Han je opozoril, da je inflacija vseeno bistveno višja kot v Sloveniji in dosega skoraj 20 odstotkov.

Minister je povedal, da Slovenija in Madžarska pri ukrepanju za blažitev energetske draginje nista poenoteni, saj Slovenija bolj zagovarja evropsko solidarnost, Madžarska, ki ima sicer že ves čas specifične poglede na evropske sankcije proti Rusiji, pa na to gleda nekoliko drugače. "A sosedi smo in sosedi moramo dobro sodelovati," je prepričan Han.

Glede širitve gospodarskega sodelovanja je Han spomnil, da se ta tako v trgovinski menjavi kot na področju neposrednih naložb v zadnjih letih krepi, Madžarska pa je med deseterico naših največjih trgovinskih partneric in turističnih trgov. Je pa Slovenija tako pri trgovini kot pri naložbah v primanjkljaju, zato so se na sestanku s Szijjartom in s predstavniki madžarske agencije za spodbujanje investicij Hipa pogovarjali o možnosti večjega udejstvovanja slovenskih podjetij na Madžarskem, pri čemer bi jim z investicijskimi spodbudami pomagala Hipa.

Foto: MGRT Slovenija/Twitter
Foto: MGRT Slovenija/Twitter

Minister priložnosti vidi še posebej na področjih avtomobilske industrije in električne mobilnosti, letalske industrije, elektroindustrije, farmacevtske tehnologije in energetike, predlagal pa je na primer, da bi Hipa glede na posebnost narodnostno mešanega območja v Porabju proučila možnost subvencij tudi za manjša podjetja, ki ne izpolnjujejo pogojev za spodbude.

Čakajoč na sklepna dejanja velikih prevzemov. Kakšna bo usoda Mercatorja?

S Szijjartom sta govorila tudi o podjetjih, ki čakata na zaključek velikih prevzemov na slovenskem trgu, to sta naftni trgovec MOL in bančna skupina OTP, še posebej pa ga zanima, kaj se dogaja s prevzemom 44-odstotnega deleža ruske banke Sberbank v hrvaški skupini Fortenova, pod katero spada tudi največji slovenski trgovec Mercator. Usoda izvedbe tega posla, za katerega je dogovor z banko Sberbank sklenil madžarsko-ameriški nepremičninski investicijski sklad Indotek, še ni dokončno znana, Han pa bo danes v nadaljevanju obiska več informacij poskusil dobiti od izvršnega direktorja Indoteka in enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellineka.

Sloveniji je po Hanovih besedah pomembna predvsem nadaljnja usoda Mercatorja in s tem povezana usoda številnih slovenskih dobaviteljev ter zaposlenih v trgovcu in prihodnost vpetosti Mercatorja v slovensko kmetijstvo in gospodarstvo. Minister opozarja, da slovenska vlada žal vpliva na transakcijo nima več, je pa prav, da ministrstvo razmere spremlja in vidi, če je mogoče uveljaviti slovenske poglede. "Potem je pa žal na drugih, da transakcijo izpeljejo ali ne," je dodal. Omenil je, da Indotek v poslu ni sam, upa pa, da bo danes dobil natančnejšo informacijo, kdo je njegov partner. V medijih se je omenjalo francoskega trgovskega velikana Auchan, ki je že prisoten v širši regiji.