Prvega moža IMF-a skrbi, da bi se zaradi napačnih ukrepov držav članic kriza še podaljšala. Foto: EPA
Prvega moža IMF-a skrbi, da bi se zaradi napačnih ukrepov držav članic kriza še podaljšala. Foto: EPA

Generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je po srečanju s člani francoske parlamentarne komisije za finance dejal, da bi se okrevanje lahko zgodilo v prvih šestih mesecih naslednjega leta, a le ob pravilnem ukrepanju. Vendar pa je Strauss-Kahn hkrati izrazil zaskrbljenost, da prizadevanja za očiščenje finančnega sektorja ne napredujejo dovolj hitro, kar bi lahko preprečilo okrevanje v prihodnjem letu.

Strauss-Kahn je povedal tudi, da so pogovori o novi svetovni valuti za devizne rezerve, ki bi nadomestili ameriški dolar, povsem legitimni in bi se lahko začeli že v prihodnjih mesecih. Prvi mož IMF-a opozarja, da položaj dolarja kot svetovne valute sicer ni ogrožen, a da je vprašanje nove valute zaradi krize znova aktualno.

Ideja o novi svetovni valuti zamajala trge
Kitajska je v teh dneh predlagala zamenjavo dolarja z novo svetovno valuto pod nadzorom IMF-a. Dolar bi tako nadomestila košarica valut, kamor bi uvrstili dolar, evro, jen in funt, ukrep pa bi preprečil, da bi bila svetovna valuta pod vplivom politike posamezne države. Idejo je podprl tudi ameriški finančni minister Timothy Geithner, kar je močno zamajalo borzne trge po vsem svetu in oslabilo moč dolarja, a je Geithner takoj zatem obrazložil, da bo ameriški dolar še dolgo svetovna valuta in da ni bojazni, da bi dolar izgubil svoj primat.

B. T.