'Pripravljeni na akcijo,' pišejo transparenti, ki se vse pogosteje pojavljajo v rokah jeznih delavcev. In to po vsem svetu. Foto: Reuters
'Pripravljeni na akcijo,' pišejo transparenti, ki se vse pogosteje pojavljajo v rokah jeznih delavcev. In to po vsem svetu. Foto: Reuters
Jon Stewart je v svoji oddaji popolnoma raztrgal t. i. finančne čarodeje.
V krizi so številni ostali tudi brez strehe nad glavo. Foto: Reuters
V Franciji so protestniki jasno pokazali, na koga je uperjena njihova jeza - na nedotakljive šefe. Foto: EPA
'Naj živi stavka,' pravijo jezni francoski delavci. Foto: EPA

Bankirji, zavarovalniški mogotci in bogati delničarji družb, ki si v času gospodarske in finančne krize izplačujejo ogromne količine denarnih nagrad in bonusov, so se v zadnjih dneh znašli na udaru.

Jima Cramerja, voditelja finančne oddaje na CNBC-ju, češ da je ameriškemu ljudstvu zavestno lagal o stanju ekonomije in jih nagovarjal k nakupu delnic, obsojenih na propad.

Stewart, znan po svoji pronicljivosti, je ob tem ostro kritiziral bankirje in poslovneže, ki v teh temnih časih v svoj žep pospravljajo bogate nagrade.

Kot kaže, je javnost slišala.

Bajne pokojnine v času krize
Na Škotskem so danes v elektronskem sporočilu posvarili pred nadaljnjimi napadi na bankirje potem, ko so vandali poškodovali dom nekdanjega šefa Škotske kraljeve banke (RBS), Freda Goodwina.

Storilci so razbili okna Goodwinove graščine v Edinburghu, prav tako pa razbili tudi okna njegovega luksuznega mercedesa, v izjavi, ki so jo za medije izdali kmalu po napadu, pa zapisali: "Jezni smo, da si bogataši, kot je on, izplačujejo ogromne količine denarja in živijo v izobilju, medtem ko navadni smrtniki izgubljajo službe in streho nad glavo. bančni šefi bi morali v zapor. To je šele začetek."

Sir Fred, ki ima zaradi svojega neusmiljenega zniževanja stroškov vzdevek "Fred the Shred" (Fred rezalec), je bil v središču kontroverznosti zaradi svoje 700.000 funtske letne pokojnine. Potem ko je RBS skoraj bankrotirala, se je namreč predčasno upokojil. Odziv Jima Monaghana, člana škotske Stranke solidarnosti, je bil morda še najboj zgovoren: "Ne pravim, da so taka dejanja pravilna, a ljudje začenjajo plačevati ceno za napake, kakršna je denimo Goodwinova. Jeza narašča."

Francoski šef kot talec
Škoti pa niso sami v svojem besu. Stavkajoči francoski delavci ameriške družbe 3M so namreč danes svojega šefa v tovarni južno od Pariza zajeli kot talca. Razlog? Jeza zaradi odpuščanj in nižaj plač. Nekaj deset stavkajočih se je izmenjavalo na straži pred tovarno, kjer od včeraj zadržujejo direktorja francoske podružnice 3M-a, Luca Rousseleta.

Vse skupaj sicer poteka tipično francosko - brez nasilja, pač pa s šalami na račun negotove prihodnosti in kupi plastičnih kozarčkov za kavo in škatlami piškotov. Pogajanja med delavci in upravo naj bi se nadaljevala jutri. V Franciji sicer ni redko, da stavkajoči delavci zadržujejo direktorje družb kot način, da jim vodstvo popusti. Talcev skoraj nikoli ne poškodujejo.

A ogorčenje francoskih delavcev se ni ustavilo tu. Zaposleni v tovarni nemškega izdelovalca pnevmatik Continental AG-ja, ki naj bi v kratkem zaprla svoja vrata, so namreč maširali čez Pariz in blizu predsedniške palače na Elizejskih poljanah protestno zažigali gume. "Ne smemo pustiti, da se ta tovarna zapre, saj bi to pomenilo, da lahko vsi ti roparski šefi delajo, karkoli hočejo," je bil odločen Antonio Da Costa, predstavnik sindikatov.

Strah pred grožnjami
Medtem pa se čez lužo, kjer se je vse skupaj začelo, izvršni direktorji velikih družb, ki so si še pred dnevi izplačevali vrtoglave bonuse, zdaj bojijo groženj in živijo v strahu pred nasilnimi povračilnimi ukrepi obubožanih Američanov.

Konec tedna bi namreč morali z bonusi obloženi uslužbenci AIG-ja, zavarovalnice, ki je v krizi utrpela velike izgube, pričati pred Generalno skupščino bančnega odbora. A čeprav so dobili sodni poziv, se 14 uslužbencev izogiba pričanju, saj menijo, da bi lahko postali tarče groženj in nasilja potem, ko bi se njihove fotografije pojavile v medijih.

Kakorkoli že, globalna finančna in gospodarska kriza še naprej dokazuje, da nanjo resnično imun ni prav nihče.

Kaja Sajovic (delno po Independentu)
kaja.sajovic@rtvslo.si